Великобритания увеличава „стражите“ пред българските емигранти

Премиерът Камерън ще ограничи социалните права на имигрантите, за да не получават „нещо срещу нищо“
премиерът на Великобритания

Камерън смята, че промените ще са справедливи спрямо имигрантите, които от години живеят на острова

Утре Дейвид Камерън ще държи реч за налагане на по-твърди мерки срещу емигрантите, съобщават британските медии. Премиерът ще акцентира върху нови защити на социалната система на острова, така че пришълците да не получават „нещо за нищо“, информира „Фокус“.

Идеята на британския премиер правилата да се променят така ,че имигрантите да плащат при посещение на личен лекар. Освен това те няма да имат право на общинско жилище, ако не са работили 5 години преди това във Великобритания. В следващите няколко месеца това ще залегне в промяна на социалните закони. Очаква се обаче идеите му да срещнат съпротивата на лейбъристите.

Мерките са обмислени така, че да спрат наплива от българи и румънци, когато следващата година двете нации получат пълни права за работа в ЕС. Медиите цитират високопоставен източник, който казва: „Премиерът иска имиграционната сиситема да подкрепя хора, които работят усърдно и живеят според правилата. Той е решен да сложи край на положението, при което хората могат да идват във Великобритания и да се възползват от социалната система и обществените услуги, без да влагат нищо в тях“.

Коментарите в британските издания са, че с тези нови условия премиерът ще осигури предимство на семействата, които живеят в страната от години.  Той не иска острова да се превърне в „лесна мишена“ за злоупотреби от страна на имигрантите. Сред предвидените мерки е затягането на правилата за достъп до здравеопазването, социалните помощи, правната помощ и други услуги, поддържани с парите на данъкоплатците.

Новодошлите няма да получават безплатен подслон, достъпът до социалната и здравната система също ще бъде ограничен, ще стане ясно, докато премиерът подготвя почвата за следващите избори.

 

Leave a Comment