Животновъди от четири области на протест днес в Ямболско

протестът на животновъдитеЖивотновъди от четирите области Ямбол, Хасково, Стара Загора и Пловдив се събират на протест днес от 11 часа при село Окоп, община Тунджа. Организатори са колегите им от Ямболско.

Животновъдите ще протестират заради незапомнено ниските изкупни цени на млякото. От обичайните 0.80 лева за литър по това време на годината, кравето мляко се изкупува в момента средно за 0.50 лева. Пловдивски фермери твърдят, че на места изкупната цена е дори 0.45 лв. „Не можем да оцелеем в тази ситуация. Ненамесата на държавата ще доведе до затваряне на фермите и унищожаване на сектора“, обясниха пред АгроПловдив председателят на сдружение „Тракия милк“ Пенко Налбантов на път към мястото на протеста.

Днес недоволните ще искат от аграрното министерство отговор кога ще получат националните доплащания и в какъв размер ще са те. Още през септември служебният земеделски министър Васил Грудев обеща, че към 16 октомври ще започнат да се превеждат средствата за бранша. Почти месец по-късно сметките на фермерите са празни. Те са притеснени от проекта за актуализация на бюджета, който предвижда финансовата помощ за ДФ „Земеделие“ да бъде намалена с 20 млн. лв. Според производителите на краве мляко правителството ще посегне именно на бюджета за национални доплащания, а това означава, че помощта за глава едър рогат добитък ще е по-малко от обещаните 200 лева.

Животновъдите очакват екип от министерството на земеделието и храните да пристигне при тях, за да отговори на наболелите въпроси. Липсата на диалог ще влоши ситуацията и протестите ще продължат.

Leave a Comment