Южна България се отлепва от дъното, Северна става по-зле

Пловдивска област продължава да е на дъното по усвояване на евросредства

в паркаОбластите в Южна България вече се отлепват от дъното, докато тези в Северна затъват още повече. Това е един от основните изводи на Института за пазарна икономика (ИПИ) в изследването „Регионални профили: показатели за развитие“ за 2013 г. Областите в най-лошо икономическо състояние се увеличават от две – Разград и Силистра през 2012 г. до пет през тази година. В групата вече влизат Търговище, Ловеч и Монтана. „Регионалната политика у нас не работи и ако смятаме и през този програмен период да работим така, регионите няма да се сближат“, коментират изследователите.

Другата още по-дълбока пропаст е в доходите между столицата и най-бедните области. За периода 2004-2013 г. доходите в София растат с близо 13% средно на година, а за страната – с 8.5%. Ловеч изостава най-много – с едва 3% ръст на доходите годишно. След столицата най-развитите икономически области остават Варна, Бургас, Пловдив и Благоевград.

Нито една област не може да стигне предкризисните нива на чужди инвестиции от 2008 г. Но и тук разликите са драстични – София привлича 80 пъти повече инвестиции от най-зле представящата се област Силистра. На софиянец се падат по 9009 евро чужди инвестиции, а на човек в Силистра – едва по 111 евро.

Бургас е голямата изненада в тазгодишното изследване. В кризата областта е успяла да утрои чуждите инвестиции – за периода 2008-2012 г. те са стигнали 5 млрд. лв. Притокът на преките чужди инвестиции между 2007-2009 г. са били насочени в областите със строителен бум – София, Перник, Варна и Бургас. След това обаче привлекателни стават и индустриални центрове като Габрово, Стара Загора и Пловдив.

Въпреки че изследването отчита подобряване на пазара на труда, заетостта остава под критичния праг от 40% в седем области – Видин, Враца, Ловеч, Монтана, Разград, Силистра и Търговище. Обратно – в Южна България са разкрити повечето работни места, а най-много са те в София. Шумен е с най-високата безработица – 26%.

За трета поредна година номер едно по усвояване на еврофондове е Габрово. Бургас също се отличава и заема второ място. В над 50 общини усвоените средства са под 100 лв. на човек, като тук е и Пловдив, който е най-слабо представящата се област, както и Кюстендил.

Leave a Comment