Десислава Танева: Животновъдите ще получат обещаните 60 милиона

кравиВеднага след като актуализацията на бюджета бъде гласувана от депутатите, животновъдите ще получат 60 млн. лв. национални доплащания, каза след заседанието на правителството земеделският министър Десислава Танева, цитирана от Mediapool.

Тя посочи, че браншът преживява „сигурно най-тежката си година“ и причината за това не е само болестта Син език, но и наложеното от Русия ембарго за внос на стоки от Европейския съюз.

„Познаваме се добре с бранша, има консултативни съвети и открит диалог, с помощта на които ще достигнем до решения, които са възможни в рамките и на законодателството, и на бюджета, за да облекчим състоянието на сектора“, смята министърът.

Та заяви още, че е информирана за протестите в Ямболско на животновъди, които настояват за повече държавна политика за бранша, изправен пред фалит. При протестиращите са изпратени представители на МЗХ за разговори, посочи Танева.

По-рано през деня стотина фермери блокираха за няколко минути движението по главния път Петолъчката – Граничен пункт „Лесово“ и изляха десетки литра мляко на асфалта.

Пловдивски животновъди, присъствали на протеста, го нарекоха пародия, тъй като лидерите му са се отдали на хвалба на новото управление.

Leave a Comment