Новата ПРСР ще стартира частично и неформално в началото на 2015 г.

Оптимистичният вариант е предишната Програма за развитие на селските райони да приключи с 90 млн. евро загуба

 

Десислава Танева представи екипа си

Десислава Танева представи екипа си

„Надявам се до края на годината да имаме неофициално одобрена Програма за развитие на селските райони (ПРСР 2014-2020).“ Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева при представянето на екипа си днес. Новият зам.-министър Васил Грудев пък смята, че някои мерки ще могат да бъдат отворени още в началото на 2015 г., въпреки че тогава програмата все още няма да е официално одобрена от Брюксел.

„Стартирането на ПРСР е основен приоритет за нашия екип – това трябва да се случи възможно най-бързо“, посочи една от най-важните задачи пред министерството Танева. Тя припомни, че проектът на новата ПРСР е бил върнат от Европейската комисия с над 400 забележки. Благодарение на добрата организация, създадена от служебния министър Васил Грудев, който вече е зам.министър в МЗХ, половината бележките са приключени. „ПРСР е обект на огромен интерес от земеделските производители, което е нормално, тъй като е основен инструмент за инвестиции и подобряване на конкурентноспособността на техните земеделски стопанства. Има и други проблеми в това отношение – приключването на старата ПРСР”, допълни Танева. 

„Амбицията ни е за максимално бързо затваряне на тези 426 бележки на ЕК, така че да имаме едно неофициално одобрение от страна на ЕК на определени мерки. Като тези мерки да стартират още в началото на следващата година“, обеща Васил Грудев.

Министър Танева посочи, че оптимистичният вариант е старата ПРСР (2007-2013) да приключи с размер на загубите от 90 млн. евро. „Задачата пред МЗХ е да се направи всичко, което е възможно, за най-малка загуба на средства.

По повод избора на сертифициращ орган на ДФЗ-РА, Десислава Танева заяви, че е оптимист и е  изчакване на решението на Върховния административен съд, тъй като процедурата по избора за пореден път бе обжалвана. 

„Основните политики, които ще следваме, са политики за балансирано развитие на българското земеделие, политики за развитие на пазарно ориентирани и конкурентоспособни земеделски производители. Приоритет в политиките ще са интензивните сектори на производството – животновъдство, растениевъдство и биологично земеделие. Акцент ще бъдат освен това секторите, които носят по-голяма добавена стойност, и тези, които не са били подпомогнати по една или друга причина досега“, заяви пред медиите новият земеделски министър.

Десислава Танева представи като един от най-добрите експерти в ресора си Васил Грудев, който сега като зам.-министър ще се занимава с европейски политики и програмата за развитие на селските райони.

Цветан Димитров, който беше заместник-министър на земеделието и в първия кабинет „Борисов“, сега ще е с ресор „Здравно развитие, растениевъдство и безопасност на храните“.

Георги Костов е заместник-министър с ресор „Гори и държавни предприятия“. Той беше на този пост и в периода 2009 – 2011 г.

Светослав Костов ще е парламентарен секретар на министерството. Част от екипа на министъра ще са и Любен Татарски, бивши кмет на Разлог от СДС, а от 2009 г. депутат от ГЕРБ, Румен Христов от Реформаторския блок, който в миналото също е заемал поста министър на земеделието, Петър Петров от Патриотичния фронт.

Leave a Comment