Десислава Танева освободи шеф в БАБХ, обеща компенсации за Син език от понеделник

Министърът потвърди, че националните доплащания за животновъди ще бъдат 60 млн. лв.

Автор: Мартин Иванов

Изплащането на първите обезщетения на животновъди, чиито стада са били засегнати от заболяването Син

Десислава Танева, екип език, може да започне още от понеделник с наличните в момента средства, обяви на пресконференция днес аграрният министър Десислава Танева.

Тя припомни, че за целта в актуализацията на бюджет 2014 са предвидени 16 млн. лева.

„Категорично заявявам, че държавата в лицето на БАБХ носи огромна вина за мащаба на пораженията от болестта Син език”, каза още тя. Освен това стана ясно, че още вчера министър Танева е освободила от длъжност досегашния заместник-изпълнителен директор на агенцията –  Радослав Карабаджаков, отговарял до момента за здравеопазването на животните.

Що се отнася до дължимите пари на животновъдите Десислава Танева отново подчерта, че 60 млн. лева национални доплащания ще бъдат изплатени след приемане на актуализацията на бюджета.

Един от инструментите за сериозна подкрепа на сектора на животновъдството според нея е са пасищата. Тя се обяви за „категорично и трайно решаване на въпроса за правата на ползване на пасищния фонд”. Той според нея трябва да е един от инструментите за сериозна подкрепа на сектора на животновъдството. Управляващите са подговили няколко варианта за решаване на въпроса, които предстои да бъдат обсъдени с Брюксел.

Сред основните приоритети на новото ръководство на министерството освен вече обявените: бързо отваряне на мерките по новата ПРСР и промени в поземленото законодателство, които да гарантират правата на собственост са и мерки за контрола върху незаконната сеч и подобряване на функционалността на горските предприятия, така че възлагането на селскостопанските дейности да става публично и до тях да имат равен достъп малките и средни фирми.

 

Leave a Comment