Десислава Танева ще предложи Порожанов за шеф на ДФ „Земеделие“

Земеделският министър обеща да няма чистки в средния мениджмънт, назначен от ДПС, ако изпълнява политиките на правителството

Десислава ТаневаЗемеделският министър Десислава Танева ще предложи начело на ДФ „Земеделие“ да застане Румен Порожанов. Това каза тя в ефира на бТВ тази сутрин, след като няколко пъти преди това заяви, че фермерите са с най-добри впечатления от годините, когато Порожанов е бил изпълнителен директор на фонда. Танева обаче посочи, че решението за това кой ще оглави важната институция се взема от коалицията.

Земеделското министерство  се е управлявало винаги от ДПС, каза още Танева. Но побърза да увери назначените с протекцията на Движението за права и свободи служители от средния мениджмънт, че ако изпълняват политиките на партия ГЕРБ и тези, които са заложени в програмната декларация на коалиционните партньори, няма да бъдат заплашени с уволнения. „Прочистване може да има само с един критерий – експертиза“, посочи Танева.

По повод решението ѝ да освободи зам.-изпълнителния директор на Агенцията по храните д-р Радослав Карабаджаков, земеделският министър посочи, че когато има виновни, те трябва да понесат последствията. Причината Карабаджаков да напусне са в закъснелите действия срещу заболяването Син език. Именно неговата дирекция е била отговорна за епидемичния размер на болестта. От думите ѝ се разбра, че е въпрос на коалиционно решение дали проф. Пламен Моллов трябва да остане на най-високия пост в Агенцията по храните.

Десислава Танева обеща до края на годината да бъдат изплатени обезщетенията за земеделските производители, които тази година преживяха наводнения и 100% пропадане на реколтата. Министърът обясни, че веднага след като актуализацията на бюджет 2014 бъде обнародвана в ДВ, от следващия ден ДФЗ ще започне да превежда сумите от националните доплащания към животновъдите. „Те преживяват най-тежката си година“, коментира тя и добави, че счита протестът им от тази седмица за справедлив. По повод актуализацията, Танева призна, че финансовото министерство ще преведе към ДФЗ с 20 милиона лева по-малко или общо 70 милиона. 20-те милиона са били предвидени за изплащане на ДДС на общините. За тях министър Владислав Горанов е обещал допълнително да ги осигури.

По повод откритите над 2000 папки върху диванчето в кабинета на предишния шеф на фонд „Земеделие“ Мирослав Николов, земеделският министър информира, че по-късно те са разгледани и одобрени. Само 25 са останали без движение.

Само при необходимост ще бъде наложен мораториум върху сечта на горите. Министерството е готово с проектонрмативите, които трябва да ограничат безразборното им унищожаване. „Процедурите за възлагане на дейностите в горите трябва да станат прозрачни и да осигурят равен достъп на фирмите“, посочи целта министърът.

„Очаквам нападки към мен, защото земеделието е сектор с огромен обществен и финансов ресурс“, призна накрая на разговора Танева. Тя отказа да назове тези, които през 2009 г. направиха така, че да не заеме поста министър на земеделието в първото правителство на ГЕРБ. Тя повтори, че приоритетните сектори в нейния мандат ще са зеленчуците, плодовете и животновъдството.

Leave a Comment