ЕК отключи парите за „Околна среда“

Рила, програма "Околна среда"Европейската комисия отключи парите за България от европейските фондове по Оперативна програма „Околна среда“ за програмния период 2007-2013. Официалното писмо  от Брюксел е изпратено до българската страна на 13 ноември, съобщиха от ЕК. Това означава, че службите на ЕК ще могат да обработват плащания по проектите от оперативната програма.

Първо ще се изплатят 166 млн. евро от Европейския кохезионен фонд и 74 млн. евро от Европейския фонд за регионално развитие.

„Възстановяването на плащанията по оперативна програма „Околна среда“ е чудесна новина за България и идва в ключов момент за страната и държавния бюджет, коментира Кристалина Георгиева през пресцентъра на комисията. Вицепрезидентът на ЕК за бюджета и човешките ресурси се надява предназначените за България средства да се използват ефективно, защото от тях зависи подобряването на качеството на живот. „Пожелавам успех на българското правителство в тази задача и обръщам внимание, че следващата година предоставя последна възможност за усвояване на парите от програмен период 2007-2013“, казва още Кристалина Георгиева.

В началото на 2013 г. Европейската комисия задейства процедура, в резултат на която плащанията на европейски фондове бяха спрени временно заради съмнения за нередности, свързани с обществените поръчки при изпълнение на проектите и слабости в системите за управление и контрол на програмата.

След извършен одит в България през октомври 2014 г. службите на Комисията стигнаха до извода, че всички предложени коригиращи мерки са били приложени. Това значително ще намали риска от грешки и нередности при използването на средствата в бъдеще, се казва още в съобщението от българското представителство на ЕК.

Leave a Comment