Летището на Краля: 225 квадратни километра с джамия за 5000 души

Летище "Крал Халид" в Саудитска Арабия Точно преди 31 години на 14 ноември кралят на Саудитска Арабия Фахд открива най-голямото летище в света. По мащаби то е ненадминато до днес. Летището е кръстено на името на предишния крал на държавата и брат на Фахд – Халид, по време на чието царуване е започнало строителството на аеропорта.

Амбицията на краля е била да издигне нещо грандиозно, което да е в съответствие на приходите от продажбата на петрол, а както е известно Саудитска Арабия е на първо място на земята по запаси на течното злато.

И така, за създаването му са отцепени 225 квадратни километра площ на 35 км северно от столицата Рияд.

Па проектирането на международното летище „Крал Халид“ е поканена известната архитектурна групата “Hellmuth, Obata and Kassabaum”(HOK). В онези години то е признато за шедьовър на модерната архитектура, смес между традиционен арабски дизайн и изискванията за ефективност, като инкорпорира основния ислямския характер на Кралство. Украсено е с произведения на много саудитски художници. Летището разполага и със специално построена джамия в състояние да побере около 5000 поклонника.

Летище "Крал Халид" в Саудитска Арабия

„Крал Халид“ има четири терминала. В началото капацитетът му е да се справи с 7,5 милиона пътници годишно. До 2000 година той е увеличен на над 8,3 милиона пътници годишно. Днес „Крал Халид“ работи с около 30 милиона пътници на година.

За сравнение, Летище София посреща и изпраща годишно над 3.4 млн. пътника.

Пак за сравнение най-много авиопътници в света регистрира Хартсфийлд-Джаксън в Атланта, САЩ – почти 100 милиона годишно. 

Летището също е било използвано с военни цели на няколко пъти, най-вече през 1991 г., когато ор него са се възползвали както Военновъздушните сили на САЩ така и Британската армия по време на войната в Персийския залив.

Летище "Крал Халид" в Саудитска Арабия

Leave a Comment