Венцислав Върбанов: За пръв път от години наблюдаваме приемственост в МЗХ

Министър Танева обеща извънредна комисия заради неприбраната от дъждовете реколта

Венцислав Върбанов„Екипът на МЗХ е много сериозен. Това са професионалисти, които са добре запознати със системата. За първи път от много години се демонстрира приемственост, която досега най-много липсваше.“,Така Венцислав Върбанов, председател на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ), коментира вчерашната среща между министър Десислава Танева и всички неправителствени организации от сектор земеделие. Заедно с екипа си министър Танева представи и народните представители от четирите политически формации, които подкрепят правителството и които са членове на комисията по земеделие в парламента, начело с нейния председател Румен Христов. „Демонстрирано бе желание за работа с парламента – нещо, което е изключително важно, защото решенията на много от проблемите в сектор земеделие са свързани с промяна на законодателтвото“, допълни Венцислав Върбанов.

Сред приоритетите, изброени от министър Танева, се откроиха животновъдството, растениевъдството и биоземеделието. Потвърдено бе, че до края на годината ще бъдат направени агроекологичните плащания, както и националните доплащания за животни.

Двата конкретни въпроса, зададени от председателя на АЗПБ, получиха положителен отговор. Процедурата по нотификация за предостъпения данък за следващата година е започната от министър Грудев. Също така ще бъдат сформирани извънредни комисии във връзка с тежките метеорологични условия и невъзможността да бъде прибрана царевицата и съответно да бъдат засети есенниците. По този начин ще могат да се установят обстоятелствата, възпрепятстващи фермерите да спазят поетите агроекологични задължения за минимум 50% есенни култури, и земеделците няма да търпят санкции.

 

           

Leave a Comment