Холандия унищожи 150 000 пилета заради птичи грип

кокошки и яйцаЗаради наличие на вируса, наречен „птичи грип“ през почивните дни в една холандска ферма бяха унищожени 150 000 пилета, информира порталът agrarheute.com. Вирусът е от типа H5N8. С цел ограничаване на заразата властите наложиха 72 часова забрана за превоз на птици.

От икономическото министерство съобщиха, че се касае за особено опасен за птиците щам на заболяването, който е бил открит и в птицекланица в германската провинция Мекленбург, Предна Померания. Междувременно властите във Великобритания съобщиха за нови случаи на птичи грип от споменатия щам. Това доведе до унищожаване на 6 000 птици в едно стопанство.

„Имаме съмнения, че се касае за причинител на вируса от същия щам H5N8”, заяви говорителката на Германския институт за защита на животните Елке Райнкинг. При този щам става дума за един високо патологичен причинител, който теоретично може да се предаде и на човек.

Учените изследват как вирусът се пренася на птиците. Тъй като не е имало директен контакт с прелетни птици, те са съсредоточили усилията си към възможностите за индиректен пренос – чрез яйца, фураж или контакт на персонала с прелетни птици.

Британският „Гардиън“ съобщи, че ЕК вече е наложила забрана за експорт на птици от засегнатите райони. Случаи на зараза на птиците с H5N8 бяха засечени и в Япония, Китай и Южна Корея.

Leave a Comment