Студенти и преподаватели срещу д-р хонорис кауза Стоичков

Академичните знания не се стимулират с „Бременно момиче как ухаеш на аборт“, пишат авторите в отворено писмо
Христо Стоичков

Част от студентите и преподавателите не искат Христо Стоичков за лидер на студентските съвети

Скандално отворено писмо написаха студенти и преподаватели от най-елитните национални ВУЗ. В него те се обявяват срещу Националното представителство на студентските съвети (НПСС) и избора на Христо Стоичков за негов лидер, съобщи БНТ. Стоичков получи титлата доктор Хонорис кауза преди 2 години от Пловдивския университет.

Най-общо опозицията на НПСС смята, че съветът не съдейства за престижа на студентите и ВУЗ, не развива академичността  и научното познание, нито студентското творчество.

НПСС, се пояснява в писмото, стои зад следните „академични“ събития: пищната церемония Мис и Мистър „Академика“, ежегодните спортни зимни и летни олимпиади, както и церемонията „Студент на годината“.

Подписалите се дават пример с тазгодишната церемония за студент на годината, която е била превърната в шоу с участието на Криско, Ан-Джи, Били Хлапето,  Лора Караджова и други. Това се организира с процент от студентските такси, нито един обикновен студент няма възможност да прегледа за какво реално се изразходват средствата на организацията, защото финансов отчет на дейностите липсва.

„Смятаме, че НПСС по-успешно пречат на студентските интереси, отколкото да ги защитават. Защото академичността и високите научни постижения не се стимулират с конкурси за най-красив бюст, нито пък с музикални концерти, в които се пее: „Бременно момиче, как ухаеш на аборт“, е финалът на писмото.

Под писмото са се подписали студенти и преподаватели от Софийския университет, УНСС, Художествената академия, Пловдивския университет, Икономическия университет във Варна и други. Някои от тях са членове на студентски съвети по места, които по закон са задължени да внасят 10% от бюджета си за НПСС.

Leave a Comment