Бойко Борисов: Отменяме всички вторични далавери в КТБ

Девет банки ще изплащат гарантираните влогове от 4 декември

Корпоративна търговска банкаВсички цесии, извършени в Корпоративна търговска банка (КТБ), ще обявени за нищожни. Това заяви премиерът Бойко Борисов след срещата си с Асоциацията на банките в България. В нея участваха още финансовият министър Владислав Горанов и председателят на временната парламентарна комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова.

По данни на БНБ, съобщени при отнемането на лиценза на КТБ, след датата на поставянето й под специален надзор до 31.10.2014 г. в банката на Цветан Василев са постъпили уведомления за прехвърлени вземания за 1.183 млрд. лева, а отделно са заявени прихващания за близо 780 млн. лева.

„Ще отменим всички прихващания в КТБ. Всички, които са се нагласили през цесиите, една вторична далавера… и са се нагласили вече. Ще отменим прихващанията в цесиите. На практика се надявам едно 800 милиона лева да си влязат обратно в държавата“, коментира Борисов.

Примерът с цесиите икономистите онагледявят така: Имаме вложител в КТБ с депозит от 1 млн. лв. С него се свързва кредитополучател, който има да връща 1 милион или повече на банката. Кредитополучателят предлага на вложителя да закупи депозита му от 1 милион за 500 хиляди лева. Депозантът се съгласява, защото по Закона за гарантиране на влоговете, той ще получи едва 196 хиляди лева за спестения си милион. От своя страна кредитополучателят, закупил депозита, го прехвърля към банката и погасява 1 милион от задълженията си. На практика обаче той е придобил този милион с половината от сумата. Така и той е спечелил, и депозантът е спечелил. Но пък държавата е загубила, тъй като работата на синдика ще е да осребри вземанията на КТБ.

Изплащането на гарантираният размер на депозитите в КТБ ще започне до 4 декември, като това ще става в 9 банки, каза още премиерът.

„От страна на полицията ще вземем допълнителни мерки, за да бъдат охранявани всички клонове, ще има синхрон на всичките тези 9 банки“, коментира Борисов.

Той обясни, че първият трансфер на парите на вложителите към други банки от тази, в която ги получават, ще е безплатен.

Цветан Василев спря делото по несъстоятелност на КТБ

Софийският градски съд спря делото по несъстоятелността на Корпоративна търговска банка (КТБ) заради жалба във Върховния административен съд (ВАС). Тя е внесена от мажоритарния собственик на банката – „Бромак“ на Цветан Василев.

Жалбата е срещу отнемането на лиценза на банката от БНБ.

Това означава, че процесът, насрочен за 24 ноември, ще бъде спрян, преди да е започнал, до приключване на спора във ВАС.

Leave a Comment