Докато се обърнем, г-н Миленков се появи от нищото

Рефоматорският блок е поискал решенията във Фонда за гарантиране на влоговете да се взимат от УС, който да изпраща доклади до парламента относно процедурите в КТБ

Мартин Димитров„Оставката на предишния председател на Фонда за гарантиране на влоговете (Росен Николов – б.р.) беше смущаваща. Докато се обърнем се появи г-н Миленков (новоназначеният председател Радослав Миленков – б.р.). Появи се от нищото. Получихме някои отговори от коалиционните партньори, които не ни задоволиха напълно.“ Така депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров коментира бързите рокади във Фонда за гарантиране на влоговете през бТВ.

Реформаторският блок изпревари събитията и внесе преди да се случат промените във Фонда законопроект, който цели две съществени промени в Закона за банковата несъстоятелност. Първата е всички решения по процедурата за несъстоятелност на банките да се взимат не еднолично от председателя на Гаранционния фонд, а от Управителния съвет. Мартин Димитров предлага в управителното тяло да има представител на Народното събрание, заедно с хората от БНБ, Министерството на финансите и Асоциацията на търговските банки.

Второто важно искане е докладите на Фонда относно процедурата по несъстоятелност на банката да се изпращат ежемесечно и до парламента, така че всеки депутат да има достъп до тях.

Днес новият председател на фонда Радослав Миленков, за когото вече се говори, че е „човек на Първа инвестиционна банка“, се е срещнал с Мартин Димитров, който е бил придружаван от Владислав Горанов.

„Зададох два въпроса на г-н Миленков: Дали би подкрепил предложението въпросните доклади от работата на бъдещия синдик на КТБ да идват в Народното събрание? И дали Фондът ще наеме фирма за международно разследване с успешен опит, която да установи къде са отишли парите на КТБ? По двата въпроса получих положителен отговор“, разказа Мартин Димитров. Той вметна, че от Реформаторския блок внимателно ще следят дали Радослав Миленков ще спази обещанията си.

1 Comment

  1. Мони каза:

    Господа, не знам нарочно ли дезинформирате хората или се опитвате да ги манипулирате? Ако разгледаме биографията на г-н Миленков, ще видим, че той напуска ПИБ и в последствие отива в Общинска банка. А там собственик е Христо Ковачки. Само да припомним и още един факт, а именно, че Владислав Горанов (по настоящем финансов министър) стана изпълнителен директор на Общинска банка в началото на годината. Така че Радослав Миленков доста трудно може да се определя като човек на ПИБ. Май някой иска да се скрие зад банката и да остане в сянка. Очаквах все пак да проверявате информацията, която публикувате!

Leave a Comment