Ебола и у нас? Министър Москов спешно свика кризисен щаб

линейка в ОрановоМъж от София е поставен в изолация във Военномедицинска академия със съмнения за ебола. Пред сградата на болницата журналисти забелязаха тази вечер служебния автомобил на министъра на здравеопазването Петър Москов. От пресцентъра на МЗ съобщиха, че е свикан спешно Кризисен щаб и цялото ръководство на министерството се съвещава в момента. Кръвните тестове ще дадат окончателен отговор дали съмненията за ебола са оправдани или не късно тази нощ.

Мъжът се е завърнал наскоро от африканската държава Сиера Леоне, където има огнища на болестта.

Новината за болния дойде от случаен човек, който разказа пред Нова телевизия, че е научил за съмненията за заразата в болница „Токуда“ днес в 16:30 часа. Пациентът бил приет първоначално именно в „Токуда“. Той споделил, че от две седмици се чувства зле и не се е хранил. В момента шестимата пациенти, с които той е имал контакт в болницата, са изолирани.

От „Токуда“ мъжът е бил извозен със специална носилка до Военномедицинска академия, където в момента е в самостоятелна стая.

Издирват се и другите хора, с които болният е имал контакт.

Ебола не се предава по въздушен път, а само чрез кръв и телесни течности, обясняват специалисти, за да предпазят хората от паника.

Наскоро бе съобщено, че болестта е отнела до момента 5500 живота.

Leave a Comment