Към 2020 г. светът може да остане без шоколад

шоколадДвама от най-големите производители на шоколад в света алармираха, че към 2020 година може да има глобален дефицит на храната на щастието. Това пише порталът UkrAgroConsult.

Причина за това може да е все по-растящото му търсене в Китай, опасността по веригата за доставки вследствие на разпространението на вируса Ебола и увеличаващата се популярност на видовете шоколад с високо съдържание на какао. Не на последно място сред причините се нареждат и заболяванията по растения.

Вече се забелязва значителна разлика между производството и потреблението на какаото, а цените му се повишиха с 60% от 2013 година насам.

Съществуват два начина да се избегне дефицитът на шоколад. Първият, според публикация на Bloombergе, е специалистите спешно да започнат да разработват сортове какао, които да са устойчиви на заболявания. Проблемът обаче е, че вкусът на създадените до момента сортове какао е по-лош от този на старите. Вторият начин е да се ограничи потреблението на шоколад в света. Това обаче не би било възможно докато дефицитът му не стане толкова голям, че само богатите да могат да си го позволят.

 

Leave a Comment