Полските ябълки отчаяха нашите производители с безумно ниските си цени

Плодовете от Полша влизат у нас на 0.40 лв., продават се на едро за 0.60 и свалят българската стока на 0.40
Полските ябълки се продават в кварталните магазини за 1 лев

Полските ябълки се продават в кварталните магазини за 1 лев

Ябълките от Полша съвсем отчаяха нашите производители. Според Стефанка Цонева, която има градина в Пловдивско, конкурентните плодове никога не са се продавали толкова евтино. „Борсата в Първенец е пълна с всякакви сортове полски ябълки, които се продават за 60-65 стотинки. В хипермаркетите пък искат 0.79 лева/килограм. Аз на колко трябва да пусна моята стока, за да се купува“, пита производителят.

Факт е, че български ябълки с добър външен вид и средна едрина днес се предлагаха на тържището по 0.40 лева за килограм, ако клиентът закупи цял кашон.

Според производителите от Пловдивска област подобна цена е около себестойността на отгледаната стока. Тази година те трябваше да направят повече пръскания срещу болести и неприятели, за да опазят плодовете.

Фермерът Красимир Кумчев е доволен, че е предусетил срива на ябълковия пазар по-рано. „Реколтата ми беше 340 тона (над 1% от националното производство), повечето от които продадох за 0.60 лева. Останаха 15 тона, които не ме притесняват. Считам, че успях да се справя в тази трудна година“, обяснява фермерът.

Според Красимир Кумчев ябълките от Полша влизат у нас на 0.40 лева килото. „Като махнем цената на амбалажа и транспортните разходи, можем да стигнем до извода, че производителите в Полша получават за килограм ябълки 0.20 лева. Тази цена може да съсипе всеки овощар“, преценява той.

Наскоро европейските медии съобщиха, че полските производители на ябълки са затворили на няколко места магистрала в Южна Полша с искането държавата да изкупи 1 милион тона плодове. След затварянето на границите с Русия, полската стока буквално преля от складовете. Опитите на полския посланик в САЩ ябълките в родината му да получат виза за американския пазар удариха на камък.

Според Стефанка Цонева фермерите от Полша все пак ще се преборят за европейска финансова помощ. „Ние обаче сме обречени“, коментира мрачно производителят.

Тази седмица от областната дирекция на фонд „Земеделие“ отново съобщиха, че до момента нито един производител от региона не е подал заявление да се включи в компенсаторната схема на ЕС заради руското ембарго. При второто ѝ отваряне в края на октомври стана ясно, че ще се приемат само плодове и зеленчуци, които ще бъдат дарени на училища, социални домове, болници и градини. Предвиденото обезщетение за ябълки е 0.33 лв./кг. (Какви са компенсациите за плодове и зеленчуци по тази схема виж ТУК)

Leave a Comment