Правилник: Депутат не може да приема подаръци над 270 лв. и да се обвързва с фирми

Всеки народен представител трябва да обяви в интернет графика за срещи с избирателите

Народно събраниеНародният представител не може да приема подаръци на стойност по-голяма от 10% от месечната му заплата, тоест по-скъпи от 270 лева. При това те могат да бъдат само протоколни. Ако са над тази стойност, те трябва да се предадат на Народното събрание, което ще ги обяви в специален регистър. Това предвиждат одобрените днес текстове от правилника за работа на новия парламент.

Правилникът предвижда още депутата да не допуска да бъде поставен във финансова и друга обвързаност с фирми и хора, които биха могли да повлияят върху изпълнението на неговите правомощия

Ако народен представител има частен интерес при внасяне на закони, изказвания или гласуването им в пленарно заседание или в комисия, той е длъжен да го декларира. Депутатите се задължават още да пазят поверителността на информацията, получена при изпълнението на правомощията им, както и за личния живот на колегите си.

Оттук нататък всеки депутат трябва да обяви в интернет страницата на парламента графика на срещите си с избиратели, своите изказвания, предложения и становища по законопроекти, както и имената на сътрудниците, телефон и адрес за връзка.

Един народен представител може да имат до трима нещатни сътрудници, чиито имена също трябва да бъдат публично известни.

Парламентарната комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика ще следи за изпълнението на правилника.

Leave a Comment