Мобилни екипи и кодове върху дърветата срещу незаконната сечат

незаконна сечНезаконната сеч в горите ще бъде ограничена с мобилни екипи и с маркиране на дърветата с идентификационни кодове, съобщи днес в Държавно горско стопанство Ботевград земеделският министър Десислава Танева.

Ще бъдат създадени 173 мобилни групи, чиято работа ще бъде чисто контролна. Те ще следят за добива на дървесина и за търговията в райони, които са различни от тези, към които са назначени. Така както НАП командирова служители от една дирекция за извършване на проверки в друга дирекция с цел намаляване на риска от зависимости, така и горските ще контролират, райони, в които не ги познават.

Втората мярка е маркирането на дървесината с идентификационен код с пластмасова пластина. Това ще стана по график. „Тази система е въведена в две или три поделения на горски предприятия, като от скоро тя е внесена и взета като модел от други страни. Ефектът от нейното използване е довел до 20% увеличаване на прихода или до пресичане на 20% незаконен добив”, уточни тя.

Мерките трябва да започнат да функционират до юни следващата година и да бъдат обединени в единна информационна система, която да проследява пътя на добива и търговията с дървесина от мястото, където е добита, до склада и преработката.

Лицата, които извършват дейности в горската територия, ще бъдат вписани в регистър. Ако някоя фирма има издадени вече актове за нарушения, то тя няма да може да получи повторно регистрация.

 

Leave a Comment