Възстановен за последно сбогом. Наградата на Мирослав Николов

Надя Петрова

Автор: Надя Петрова

Ако някой се е питал защо Министерството на земеделието и храните не назначи тази седмица шеф на фонд „Земеделие“, то отговорът дойде днес. Земеделското ведомство е изчаквало решението на съда за възстановяването на Мирослав Николов за шеф на фонд „Земеделие“. Така вместо да си играе на иди ми-дойди ми, управителният съвет на фонда ще се събере тези дни, за да гласува две неща наведнъж – оставката на Николов и избора на Румен Порожанов.

Мирослав Николов е съвсем наясно с едно. В момента, в който съдебният служител го въведе в стария му кабинет, той ще погледне бюрото, на което се чудеше как да нокаутира Греков, ще хвърли око на диванчето, където беше натрупал стотици папки с проекти, и ще направи кръгом. Ако допуснат фермери наоколо, ще се чуят и аплодисменти, когато този млад мъж се озове от другата страна на вратата. Да не казваме завинаги, защото все пак живеем в уникалната страна България.

Въпреки това, Николов в личен план все пак спечели. И то не само съдебно, а и чисто финансово. Съдът е решил да му бъдат изплатени заплати за четири месеца и половина.

Той бе освободен на 10 юли и възстановен тези дни.

Ако земеделският министър Греков се беше позабавил още малко, Мирослав Николов щеше да бъде изхвърлен по правилния начин от служебния министър Васил Грудев някъде към края на август. Ако се беше завъртял този сценарий, държавата нямаше сега да плаща на предишния шеф на фонда някъде към 20 000 лева като компенсация.

В същото време обаче никой не може да каже каква щеше да е съдбата на двете хиляди досиета на проекти по

Папките в кабинета на Мирослав Николов

Папките в кабинета на Мирослав Николов

Програмата за селските райони, които чакаха само подписа на Николов. На диванчето. В този кабинет по-късно влезе Атанас Добрев, който след седмица разказа, че обмисля да спи в кабинета си, защото работата е огромна.

Днес от министерството споменават, че загубите по ПРСР ще са над 700 милиона. А ако Николов беше останал още месец и половина, сигурно към милиард щяха да бъдат заметени.

Може би и Греков да си е направил тази сметка и да го е изритал в пълното съзнание, че го прави по не легитимния начин. Но ритникът винаги си върви с кармата да е нелегитимен в демократична среда. Друг е въпросът, че министърът трябваше да се сети по-рано.

 

Leave a Comment