Празник на Александър Невски – светецът воин на Русия

На 23 ноември православната църква чества Свети благоверен Александър Невски – князът воин, провъзгласен Александър Невскислед смъртта си за светец. Днес е и храмовият празник на патриаршеската катедрала в София, в който се пазят мощи на Александър.

Александър е роден през 1220 година в семейството на великия княз Ярослав Всеволодович. Още когато е на 20 години се изправя с малка армия срещу многобройна шведска войска и край река Нева я разбива. Тогава получава прозвището Невски. Година по-късно побеждава и германските нашественици от Тевтонския орден.

Александър бил утвърден от татарския хан за велик княз Владимирски, Киевски и Новгородски. Тогава той станал единствен защитник на православната вяра и народа против татарите, но предпочитал да води битките не с меч, а с мъдрост и търпение. В края на живота си пожелал да приеме монашество. Той умира, когато е на 43 години, а почти 300 години след това е провъзгласен за светец.

Именници днес са: Александър, Александра, Сашо, Сашка, Цанко (името „Александър“ е от старогръцки произход и означава „защитник на мъжете“).

 

Leave a Comment