Точно преди 10 г. Артър Хейли – Професионалистът ни напусна

На 24 ноември 2004 г. умира в съня си невероятният Артър Хейли. Когато човек започва да чете негов роман,Артър Хейли въобще не му хрумват суперлативи за стила на писането му. Напротив дори, Хейли отначало винаги изглежда скучен. Но след това, просто имайте търпение да стигнете до „след това“. Писателят наистина е завладяващ.

Артър Хейли  е роден на 5-ти април 1920 г. в Лутън, Бедфордшир, Англия. На 14 години му се налага да прекъсне учението си, а по-късно служи в Кралските военновъздушни сили от началото на Втората световна война през 1939 до 1947 г., когато той се премества да живее в Канада. След като сменя редица работни места и пише на непълно работно време, той изцяло се отдава на творческото си призвание през 1956 г. Хейли пише поредица от бестселъри, като създава световен фурор през 1968 г. с романа „Летище“ (Doubleday), който през 1970 г.  вдъхновява филм с участието на Бърт Ланкастър и Дийн Мартин.

Критиците често отдават успеха му на  клиширания му стил, в който той поставя един обикновен човек в криза, след което завишава съспенса като скача между множество сродни сюжети. Но той е толкова популярн сред читателите, че книгите му са гарантирани бестселъри.

Ако има някаква формула, която Хейли да следва, тя определено лежи в подхода му към всяка книга. Г-н Хейли прекарва около година в проучване на определена тема, което е последвано от шест месеца преразглеждане на записките си и около 18 месеца писане на книгата.

Тези агресивни изследвания – проследяване на бунтовническите партизани в перуанската джунгла на 67 годишна възраст преди да напише „Вечерните новини“ (1990), или прочитането на 27 книги за хотелиерската индустрия за „Хотел“, придава на романите му реализъм, който се харесва на читателите, дори и някои критици да твърдят, че той се възползва от това, за да прикрие липсата на литературен талант.

Много от книгите му достигат номер 1 в списъка на бестселъри на „Ню Йорк Таймс“ и повече от 170 милиона копия са продадени по света на 40 езика. Много от тях са превърнати във филми, като „Хотел“ става телевизионен сериал, а „Летище“ – успешен филм с драматични визуални ефекти. Други романи на Хейли включват „Банкери“ (1975) и „Overload“ (1979).

Писателят почива на 24 ноември 20о4 г. от инсулт в съня си. От двете си съпруги той има шест деца: Роджър, Джон и Марк, от брак, който завършва с развод; и Джейн, Стивън и Даян, от втория му брак, както и четирима внука.

 

Leave a Comment