Прихващането на цесиите в КТБ ще стане в края на процедурата за несъстоятелност

Няма да има коледни бонуси за депутати и чиновници, семейните помощи за деца ще запазят размера си през 2015 г., съобщи Владислав Горанов

Владислав Горанов„Извършените цесии в КТБ няма да отпаднат. Те са законна сделка в гражданското право“. Това посочи пред бТВ тази вечер финансовият министър Владислав Горанов. Законопроектът за промяна на някои текстове в Закона за банковата несъстоятелност целят съвсем друго. Ако те се приемат от Народното събрание, ще бъде указано прихващанията при договорираните цесии да се извършат края на процедурата по несъстоятелност на на банка и в случая – на КТБ..

Горанов си послужи и с пример. Ако вие имате депозит в банката за 2 милиона лева, а аз имам кредит към нея също за два милиона, ние можем да подпишем договор за цесия, според който вие ми прехвърляте 2-та милиона депозит или по номинал лев към лев, или да кажем за 30% от размера му. Промените в закона целят да избегнат някои неясни текстове в него и да установят правилото, че тези цесионни сделки се финализират в края на процедурата в несъстоятелност. Тоест едва след като бъдат осребрени активите, синдикът в банката ще прихване от размера на дължимия кредит същия процент, който е приложил купувачът на депозита. Когато каза „в края на процедурата“, финансовият министър вметна „след 10-15 години“. След това уточни, че не може да определи в какъв период от време ще приключи несъстоятелността на КТБ.

Владислав Горанов заяви още, че в бюджетът няма средства за коледни бонуси за депутатите, както и за държавните служители. „Държавата е пред процедура за свръхдефицит и аз се налага да давам сериозни обяснения пред колегите в Брюксел“, каза той.

Семейните помощи за деца ще останат догодина в същия размер, информира още финансовият министър. Той обаче каза, че тече дебат за стимулиране на тридетния семеен модел.

Той съобщи още, че с поемането на нов дълг в размер на 4.5 млрд. лв. до края на годината, общите задължения на държавата ще станат 18 милиарда и ще представляват 27% от брутния вътрешен продукт на страната.

Leave a Comment