Глобалното затопляне заплашва земеделските реколти, носи глад и бедност

Доклад на Световната банка предупреждава, че Земята и хората са в риск от катаклизмите, които се задават
суша

Снимка на Евгени Динев

Светът е изправен пред постоянно глобално затопляне от 1,5 градуса по Целзий. Това поражда значителни рискове за живота и изхранването на хората по целия свят, пише в доклад на експерти от Световната банка (СБ), цитиран от CNBC. С помощта на учените от Potsdam Institute for Climate Impact Research and Climate Analytics СБ изследва евентуалните последици от днешното затопляне от 0,8 градуса, от потенциални 2 и 4 градуса за земеделската продукция, водните ресурси, градовете и екосистемите по целия свят.

При повишаване на средногодишните температури с 4 градуса, какъвто сценарий е възможен, реколтите от пшеница биха намалели наполовина в рисковите територии. Като такива докладът определя Латинска Америка, Близкия Изток и Източна Европа.

Бедността в света значително ще се увеличи с намаляване на земеделските реколти, което ще постави в риск изхранването на милиони хора. Световната банка предупреждава, че изкореняването на крайната бедност – цел, която по план трябва да бъде изпълнена до 2030 година – може да се окаже непостижимо при продължително повишаване на глобалната температура.

Ако международната общност не успее да постигне целта да ограничи глобалното повишаване на температурите с до 2 градуса в сравнение с преди индустриалната епоха, ще настъпят суша, жеги и засилване на киселинността на океаните,предупреждава докладът на Световната банка.

Документът прогнозира още, че ако средногодишните температури се повишат с 4 градуса, екстремните климатични събития, които досега в най-лошия случай настъпват веднъж на един век, могат да се превърнат в нова климатична норма.

Подобно увеличение може да причини потенциално катастрофални последици за човечеството и може да покачи морското равнище с повече от 30 см до 2100 г. Освен това  почти 90% от кораловите рифове ще бъдат под риск от изчезване.

„Докладът потвърждава това, което учените казваха – предишните емисии зададоха неизбежен курс на затопляне през следващите две десетилетия, което ще окаже негативно влияние върху най-бедните и най-уязвимите хора на света“, казва президентът на Групата на СБ Джим Йон Ким. „Климатични промени от ранга на екстремни горещини сега едва ли ще могат да бъдат избегнати.“

Президентът отбелязва, че ефектите от климатичните промени вече се отразяват на човечеството – рекордните температури се срещат все по-често, дъждовете се увеличават като интензитет на някои места по света, а иначе сухите региони като Средиземноморието засушават все повече.

Значителният ръст на тропическата циклонална активност се отразява на Карибско море и Централна Америка.

В началото на декември правителствата на водещите държави ще се съберат в столицата на Перу Лима за следващия кръг преговори относно климата.

Leave a Comment