Десислава Танева обеща инвестиционната мярка от ПРСР да тръгне до март

Схемата за държавна помощ за намалена акцизна ставка върху газьол ще бъде удължена до 2020 г.

Венцислав ВърбановЗемеделският министър Десислава Танева е поела днес ангажимент към председателя на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) Венцислав Върбанов мярка 4.1 от новата Програма за развитие на селските райони (ПРСР) да стартира през първото тримесечие на 2015 година. Това съобщиха от АЗПБ. Мярка 4.1 е под наименованието„Инвестиции в земеделски стопанства“.

От министерството са изразили намерения до края на декември 2014 г. мярка 4 да бъде неофициално одобрена от Европейската комисия, за да може в началото на 2015 г. да се даде приоритет на мярка 4.1, по която има натрупани много потенциални инвестиционни намерения, чиято реализация бива отлагана поради очакванията за стартиране на мярка 4 от новата ПРСР 2014-2020.

По време на срещата министър Танева отново е потвърдила, че ще бъдат сформирани извънредни комисии във връзка с тежките метеорологични условия и невъзможността за спазване на ангажименти по мярка 214 от ПРСР 2007-2013 и задължителен национален стандарт 1.1. Това беше едно от предложенията, които АЗПБ постави още на срещата с браншовите организации.

По категорично настояване на членовете на АЗПБ министър Танева е поела обещанието от март 2015 г. да се върне практиката, при която при очертаване на ползваните от бенефициентите блокове в ИСАК на тях им се предоставя карта на цялото землище, за да се прецизира техническата работа и да се минимизират застъпванията и налаганите санкции. Това е необходимо тъй като от март 2015 г. ще трябва да се изпълняват новите ангажименти (диверсификация на културите, наличие на 5% ЕНП), изискващи максимално прецизно посочване на площта.

Предложението на АЗПБ за създаване на фермерски регистър, чрез който ще се облекчи административната тежест, също е получило одобрение от министър Танева.

Във връзка със запитване, отправено от председателя на АЗПБ Върбанов, министър Танева е казала още, че въпреки, че няма софтуерен продукт, общинските служби имат готовност и ще проверяват подадените правни основания.

Относно референтната дата 28.02.2009 г. в схемите за преходна национална помощ ще бъдат подпомагани активни фермери, които към момента поддържат не по-малък брой животни спрямо референтната 2009 г. Министър Танева е одобрила предложението на АЗПБ да бъде приложен аналогичен подход и към преходна национална помощ за тютюн.

„Предложението на АЗПБ по схема „Училищен плод” като допълнително условие да се въведе предлагането на български плодове и зеленчуци в зависимост от сезонността им, ще бъде реализирано. Това е в унисон с многократните настоявания от страна на АЗПБ българските производители на плодове и зеленчуци да бъдат стимулирани“, пояснява Венцислав Върбнов.

МЗХ работи по нотификация за удължаване периода на действие до 2020 г. на схемата за държавна помощ за намалена акцизна ставка върху газьол.

 

 

Leave a Comment