Експортните цени на млякото стигнаха пет годишно дъно

млекопроизводствоГолямото предлагане на млечни продукти на пазара, спадът на китайския внос и руското ембарго доведоха до там, че в средата на ноември експортните им цени да паднат до пет годишно дъно. Това се казва в анализ на специализирания портал agrarheute.com. Причина за това е оказаният натиск върху цените от силното увеличение на предлагането на сухо мляко. На годишна база спрямо ноември 2013 година експортните цени на млечните продукти, търгувани на международните пазари са се понижили с 47%. Анализаторите не очакват промяна на ситуацията и повишаване на цените преди втората половина на 2015 година.

Ситуацията в Германия е подобна. Цените на основните млечни продукти там през октомври отново регистрираха спад. Въпреки това анализаторите не отчитат чак толкова силно поевтиняване, колкото през септември. Сухото мляко е паднало за разглеждания период с 5%, а сиренето с 6%, докато цените на маслото останаха на нивото от предходния месец. Цените на едро остават с между 37 и 16% по-ниски в сравнение с октомври 2013 година.

Спад в цените на млякото в Латвия с 25%

Руското ембарго удари силно млечния сектор в Латвия, информира междувременно ИТАР-ТАСС. Цените на млякото от юни насам в балтийската страна са паднали с 25%. Пазарните цени на някои от основните млечни продукти, предлагани от компаниите, изнасяли доскоро продукция за руския пазар, са се понижили с между 19 и 35%. По думите на латвийския премиер Лаймдота Страуюма руското ембарго ще нанесе на страната загуба от 55 млн. евро на млечния сектор. Правителството вече е изплатило на млекопреработвателите 14 млн. евро компенсации извън отпуснатите от Брюксел 7,7 млн. евро помощи. Както е известно само преди дни недоволни от ниския размер на компенсациите местните фермери обявиха, че готвят протести в Брюксел. Делът на Латвия в сферата на транзитните товари за Русия възлиза на 80% при годишен оборот от 2,8 млрд. евро. Руското ембарго обаче може да доведе до загуба от 1 млрд. евро от нереализиран износ на продукция за руския пазар.

Leave a Comment