Министър Танева: В края на януари – директни плащания, до март – марка 4 на ПРСР

Документите за правните основания за ползване на земя ще се изискват, нищо, че софтуерът не е изработен

„В края на януари се надяваме да бъдат платени директните плащания. Декември ще изплатим агроекологичните и парите за неблагоприятните райони и по Натура 2000. До края на декември или през януари ще получим неофициално одобрение от Европейската комисия за новата Програма за развитие на селските райони и в първото тримесечие на 2015 г. ще пуснем инвестиционната мярка 4. Тя е добре позната и при предварителното ѝ отваряне рискът би бил най-малък за държавата.“ Това съобщи пред препълнената със зърнопроизводители конферентна зала в Новотел „Пловдив“ министърът за земеделието и храните Десислава Танева. Тя, заедно със зам.-министър Васил Грудев бяха гости при откриването на четвъртия агро семинар на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

Десислава Танева и Васил Грудев

Участници в събитието са над 500 зърнопроизводители и гости, и по думите на зам.-председателя на НАЗ Ангел Вукодинов желаещите да присъстват са били много повече, но в Пловдив няма по-голяма зала.

И министърът, и Васил Грудев заявиха, че правното основание за ползване на земеделски земи ще бъде въведено от следващата година, въпреки че администрацията не е готова със софтуера, който ще улесни стъпката.

агро семинар, НАЗ

Досегашните държавни помощи ще се запазят, увери Танева. Намалената ставка за гориво ще продължи да се прилага и през 2015-а (в националния проектобюджет са предвидени 84 млн. лв. по схемата – б.р.)Предстои нотифицирането на предотстъпения данък за инвестиции. Ще се стимулира използването на качествени семена и ще се компенсират пропадналите площи, изброи министърът.

В обръщението си при откриването министър Танева се обърна към зърнопроизводителния бранш с думите: „Вие сте хората, които достигнаха най-добра конкурентноспособност и някои от вас са напълно съизмерими с европейските фермери… Разчитам, че държавната политика ще ви мотивирам да развиете алтернативни производства.“

До края на декември Законът за браншовите организации ще бъде разгледан от партньорите на ГЕРБ и министър Танева смята, че той най-после ще стане факт, след като от години НАЗ настоява за него.

 

Leave a Comment