Ангел Вукодинов диверсифицира бизнеса си – стана и животновъд

Само 8 зърнопроизводителя ще загубят от схемата за преразпределителните плащания
Ангел Вукодинов (вляво), Румяна Ангелова и Радослав Христов

Ангел Вукодинов (вляво), Румяна Ангелова и Радослав Христов

Зам.-председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Ангел Вукодинов вече е диверсифицирал бизнеса си – стана и животновъд. Други също го последваха. Така Радослав Христов от УС на НАЗ отговори на въпроса на АгроПловдив как браншът ще отговори на настойчивата покана на министър Десислава Танева зърнопроизводителите да развия и алтернативни земеделски дейности. Вукодинов потвърди, но добави, че мащабът на опита му е малък – грижи се само за 50 овце.

По повод думите на министъра, че „чрез държавната политика ще мотивира“ с зърнопроизводителите да се насочат към алтернативи, Христов поясни, че най-важен е пазарът. Ако има пазар, ние ще отглеждаме не само животни, но и соя, и азотфиксиращи култури.

„От почти 5 млн. дка заети с царевица, реколтата не е прибрана при един милион дка. Тоест около 20 процента от площите не са реколтирани, съобщи на пресконференцията след откриване на четвъртия агро семинар Ангел Вукодинов. Според него прибирането на царевицата в момента значително я оскъпява, тъй като зърното, което е с влажност до 25% трябва да се изсуши.

През започналата стопанска година заетите с пшеница площи са с 20% по-малко. Миналата година по това време са били засети 12 млн. дка, а сега са 10 млн. Съветът на НАЗ е който не успял досега да засее, да не рискува оттук нататък.

На въпрос дали в НАЗ съществува конфликт заради преразпределителните плащания, които бяха подписани макар и с особено мнение от асоциацията това лято, от управителния съвет отговориха отрицателно. От 21 организации в НАЗ, 15 са изпратили становища, че са съгласни с преразпределителните плащания. Бе уточнено, че секторът масово попада в графата от 150 000 до 300 000 евро директните субсидии, където намалението ще е с 5%. За сметка на това обаче зърнопроизводителите ще имат право да си приспаднат разходите за заплати, данъци, вноски за социално осигуряване, свързани с трудовата заетост. Стана ясно, че едва 8 зърнопроизводителя ще загубят от преразпределителните плащания, тъй като досега те са получавали по схемата за единно плащане на площ над 300 000 евро. А както е известно, още от началото на идната година за европейските субсидии, които са над посочената сума няма да се изплащат.

 

 

1 Comment

  1. гражданин каза:

    На практика на големите зърнопроизводители разходите за работници,данъци и усигоровки ще бъдат изплатени от субсидиите. Отделно ще получат по 300 000е.А искате солидарнуст в усигоряването.За големите пак повече ,че ние заплати,Усигоровки и данъци не плащаме ли?МИ ПРИСПАДНЕТЕ И НА НАС ТИЯ РАЗХОДИ И ТОГАВА НИ ДАЙТЕ ПОЛАГАЩИТЕ НИ СЕ СУБСИДИИ.На това му викат ЛИЦЕМЕРИЕ казват,че малките ,средните животновъдство овущарство,зеленчукопроизводство са приоритет а в същото време дават яко пари на МОНОПОЛА и скубат дребните с Усигоровки и данъци.

Leave a Comment