Легендарната лейди Астор смути и Сталин, и Чърчил

Първата жена депутат на Великобритания остана в историята с паметните си реплики към мъжете, управлявали света

На този ден през 1919 г., Нанси Астор е избрана за член на парламента на Обединеното кралство и става Нанси Асторпървата жена в Камарата на общините. Лейди Астор представлява Консервативната партия.

Родена в Денвил, Вирджиния, САЩ през 1879 г., тя е дъщеря на бивш офицер от Конфедерацията, който става богат тютюнев аукционер. Тя се омъжва за Робърт Гулд Шоу II през 1897 г., и двойката има син, преди да се разведе през 1903 г. Скоро след това посещава Англия, където се среща и влюбва в Уолдорф Астор, пра-пра-внук на американския търговец на кожи Джон Джейкъб Астор. През 1906 г., те се женят, а Нанси Астор става влиятелна дама в обществото.

През 1910 г., Уолдорф Астор е избран за член на Камарата на общините като консерватор и семейството се премества в неговия избирателен район – Плимут. Девет години по-късно, бащата на Уолдорф умира, и той наследява мястото му в Камарата на лордовете. Нанси решава да проведе пищна кампания за неговото свободно място в Камарата на общините, която привлича вниманието на международната общност.

На 28 ноември 1919 г., тя печели с решителна победа изборите и след това става първата жена, която заема стол в Камарата на общините. (Тя, обаче, не е първата жена, избрана за Камарата на общините; през 1918 г. ирландската националистка Констанс Маркевич е избрана за депутат представляващ Дъблин, но отказа да замине за Лондон в знак на протест срещу британското правителство.)

1920-те години са най-положителния период в Парламента за Астор като тя работи за каузата повече жени да заемат постове в държавната администрация, полицията и в Камарата на лордовете.

1930-те са сравнително бурно десетилетие за Астор. През 1931 г., Боби, синът й от първия й брак, е арестуван за хомосексуализъм. По-късно, тя придружава Джордж Бърнард Шоу на посещение в сталинистка Русия, което притеснява някои от нейните колеги консерватори. По време на пътуването тя дори пита Сталин директно защо е заклал толкова много руснаци. След идването на власт на Адолф Хитлер в Германия, Астор е считана от някои за жената на Хитлер във Великобритания. Въпреки това, действителната връзка на Лейди Астор с антисемитската или про-нацистката политика е спорен въпрос.

Въпреки всичко, Лейди Астор е преизбрана многократно от избирателения район Плимут и тя седи в Камарата на общините до пенсионирането си през 1945 г.

Лейди Астор е почти толкова известна с язвителното си остроумие, колкото с политическата си кариера. Много Нанси Асторот най-добре известните й цитати са показателни за личните и политическите ѝ възгледите, като тези отнасящи се за феминизма, въздържаността и консерватизма; други са просто хумористични:

  • Единственото нещо, което ми харесва в богатите хора са парите им.
  • При първата възможост Адам стоварва вината върху жената.
  • Една от причините да не пия е, че искам да знам кога се забавлявам.
  • Сключих неравностоен брак – всички жени го правят.

Но най-известни са нейните чести острумни разговори с Уинстън Чърчил. Веднъж той й казал, че да има жена в Парламента е като все вдно една да му се натрапи в банята, при което тя отвърнала: „Не сте достатъчно красив, за да имате такива страхове.“

Друг път, когато Лейди Астор организирала бал с маски, Чърчил я попитал каква маскировка би му препоръчала. Тя отговорила: „Защо не дойдеш трезвен, премиере?“ Най-известният от всички тези анекдоти се случва, когато Лейди Астор казва на Чърчил, „Ако бяхте мой съпруг, щях да сложа отрова в чая ви.“ На което той отговорил: „Г-жо, ако бяхте моя съпруга, щях да го изпия!“

Подготви: Даниела Вълева

 

Leave a Comment