Десислава Танева наля кана вино на пловдивското Дефиле

При голям интерес Националната лозаро-винарска програма ще раздаде 130 млн. лв. през 2014-2020 г.

Дефиле на младото виноЗемеделският министър Десислава Танева наля първата кана вино при откриването на шестото издание на Дефиле на младото вино 2014 в Пловдив. Министърът информира, че над 130 млн. евро са предвидени за подпомагане на лозаро-винарския сектор за периода 2014 – 2018 година по Националната  програма бранша. Тя допълни, че интересът към лозаро-винарската програма е голям.

Министър Танева уточни, че тазгодишната винена реколта се очаква да бъде два пъти по-малко от миналогодишната. По думите й преработеното грозде от тазгодишната реколта е 109 хиляди тона, а произведеното от него вино е малко над 78 млн литра. „Всичко това е заради лошите метеорологични условия през годината. Целият земеделски сектор изпраща най-трудната си година. Надявам се винопроизводителите да получат добра цена за продукцията“, каза още министър Танева. Тя бе категорична, че Министерство на земеделието и храните ще продължи да подкрепя всички инициативи, свързани с повишаване конкурентоспособността на българското вино.

В тазгодишното издание на фестивала участват 24 производители на вино и 3 нови винарски изби. За първи път в „Дефиле на младото вино“  се включват и 9 производители на мед.

Прочети още за дефилето ТУК

Дефиле на младото вино

Leave a Comment