Според изкупвачите на тютюн реколтата е по-лоша и повече от договорената

Изкупната кампания започна, на 4 декември на Консултативен съвет ще се обсъдят законодателни промени

6123Фирмите изкупвачи на тютюн смятат, че тазгодишната реколта е с по-ниско качество заради лошия климат, а голяма част от нея не отговаря на минималните изисквания. Освен това производителите са отгледали по-големи количества от договорените. Това обявиха те на среща със земеделският министър Десислава Танева и заместникът ѝ Цветан Димитров.

На нея стана ясно, че кампанията по изкупуването вече е започнала.

Министерството на земеделието и храните съвместно с браншовите организации и изкупвачите ще подготвят промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия, които ще създадат по-ясни правила за всички участници и ще осигурят по-високо качество на тютюна. „Целта ни е производителите да имат сигурност, че тютюнът им е с високо качество, че ще има на кого да го продадат на добра цена и най-вече да ограничим сивия сектор, който в последните години твърде много се разраства“, подчерта министър Танева. Тя допълни, че законовите промени ще намалят нелоялната конкуренция и ще върнат популярността на България като страна-производител на качествен тютюн.

На 4 декември в Министерството на земеделието и храните ще се проведе Консултативен съвет по тютюна, на който ще се обсъдят актуалните проблеми в сектора и предложенията за законодатели промени.

 

 

Leave a Comment