Винар-хотелиер ще строи мандра за моцарела в Старосел

Ангел Ангелов вече има подписани договори с местните животновъди, капацитетът на цеха ще е 5 т мляко на ден
овца и агне

В Старосел и поляните са тучни, и археологията е богата, и виното е пивко, и сиренето е мазно

Ангел Ангелов, собственик на Винарска изба Старосел, към която има изграден и хотелски комплекс, смята да изгради млекопреработвателно предприятие в селото. Ангелов не е местен, но от 2004 г. утвърждава бизнеса си в региона и в момента е най-големият инвеститор там. В избата и в хотела му работят 70 човека.

Мандрата ще се намира в овощна градина до пътя към гробницата на тракийските царе. Тя ще е в имот от 8 декара, а нейната площ ще е около 1500 кв. метра. Капацитетът ѝ ще е 5 тона мляко на ден. Преди да се заеме с проекта, Ангелов е направил маркетингово проучване за възможностите на животновъдството в Старосел и околните села. Резултатът му е дал желаните цифри, за да стартира идеята си.

Мандрата ще изкупува краве, овче и козе мляко, от които ще се правят както саламурени сирена, така и моцарела. Ще има и поточна линия за кисело мляко.

Собственик на съоръжението ще е дъщерната фирма „Млечна традиция Старосел“ООД. В нея Ангелов е съдружник със Станимира Маркова. Дружеството е регистрирано през ноември миналата година.

 

Leave a Comment