Изграждането на ферма за охлюви струва 10 хил. лв./дка, но се изплаща за година

Малката животинка се използва активно и в медицината

ферма за охлювиИзграждането на ферма за охлюви излиза около 10 хил. лв. за декар, но пък се изплаща за година. Това обясниха пред БНТ охлювъдите Николай Игнатанов, който има стопанство в село Очуша, област София и Рангел Кисов от село Говедаре, Пазарджишко. Игнатов е бил строителен предприемач, но през 2011 г., след като три години проучвал всички стъпки по създаването на фермата, грижите и пазара, се заел с практиката.

Първо земята трябва да се изоре, после да се засее с бяла детелина, която да поддържа влажността и да служи за храна на охлювите, разказва Николай Игнатов. Следващото е поставянето на скари от водоустойчив дървен материал, за което Игнатов смята, че най-подходящ е чамът. Накрая се правят пътеки.

В другите държави угояват младите охлюви за 2-3 години, но у нас двамата охлювъди се справят за шест месеца. За целта те купуват компоненти за концентриран фураж и сами забъркват сместа.

След шест месеца животинките се събират, изсушават, хибернират и продават.

И двамата охлювъди сами са си открили пазарите във Испания, Франция, Белгия, Холандия и други страни с телефонни разговори и имейли.

Върху един декар могат да се отгледат 1800 до 2200 кг охлюви, които се изкупуват за 3 евро за килограм.

Бизнесът е свързан с много пътуване, обяснява Рангел Кисов.

Проф. Павлина Долашка от БАН пък разкрива, че при охлюва няма отпадни продукти – всичко е полезно и може да се използва. Тя дава за пример слузта, която служи за лечение на рани, хрущялна тъкан, гастрит, колит и други. Създадена е машина, която може да извлича слузта от охлювите без да ги убива.  За един месец от декар, населен с охлюви, може да се добие 1.5 тона от нея, а тя се изкупува за около 3-4 хил. лв. Такива машини вече има и при българските ферми.

От кръвта на малките животни пък се извлича протеин, който се използва за направата на лекарство срещу тумор на простатата. Според проф. Долашка то дава по-добър ефект от другите лекарства, които са на пазара.

 

Leave a Comment