Ивайло Пенчев: За да разбере светът, че струвам 5 лева, се скъсвах от работа

Българска фирма е №1 в света по изграждането на стени за катерене
Ивайло Пенчев, снимка на Инвестор

Ивайло Пенчев, снимка на Инвестор

Българска фирма е №1 в света по изграждане на стени за катерене. Тя има пет съдружника, а единият от тях е Ивайло Пенчев. Тази година печалбата на дружеството е 20 милиона, откровено информира пред Нова телевизия Пенчев.

„Аз съм комплексар. Не съм мислил, че заслужавам да бъда харесван. И, за да разбере светът, че струвам 5 лева, си скъсвах г.за от работа“, казва той.

„Има правачи на пари без да правят нищо“, отписа несъзидателната група богаташи Пенчев. Самият той е от втората група – правач на стени, който прави пари.

Когато решил, че ще успее в бизнеса с изграждане на стени за катерене, той тръгнал да представя проектите си по панаири, посещавал спортни състезания, където на „малко щандче“ излагал макети на стените. Спомня си за един американски предприемач, който години наред възкликвал при вида на проектите му “ О! Cool!“, но така и не направил поръчка. Първият клиент на Пенчев в САЩ бил от щата Юта. Оттам нататък поръчките заваляли и в момента българската фирма владее 60% от пазара в този бизнес в Америка.

„Чак на шестата- седмата година започна да ни олеква, а на десетата съвсем“, обяснява предприемачът. „Когато си вярваш, няма начин да не успееш“, смята той и всъщност го доказва. „Знаел съм, че ще направя най-добрият продукт в света, но не съм знаел дали светът ще го разбере.“

Още като студент по физика в Софийския университет Ивайло Пенчев и неговите приятели започнали да се занимават с търговия, за да изкарат пари за семестрите. Направили фирма, като всеки един от тях вкарал по 100 долара в нея. Купували на едро найлонови торбички и ги продавали на дребно по пазарите. Като се позамогнали, се оборудвали с машина за рязане. Първият му автомобил бил 20-годишна жигула, която всички заедно стегнали, боядисали и я направили такси. Последният е над 400 000 евро.

Със стените започнали за се занимават като хоби, тъй като те самите били любители на катеренето.

След трудните 5-6 години и след пробива в САЩ, българите започнали да получават поръчки и от Франция, Германия, Швейцария, Австрия. Във всички държави, в които са пробили, над 50 процента от частните поръчки са към българската фирма. При държавните нещата са по-различни. Чиновниците навсякъде са едни и същи – обявяват обществени поръчки, за да уредят свои хора, видял е с очите си Ивайло Пенчев.

Във българската фирма работят само българи, обучени от Пенчев и съдружниците му. Обучени са „със сурова, груба искреност“, признава предприемачът. И добавя, че не търпи мрънкачите.

„У нас богатите бяха два вида – тарикати от приватизациите и такива, които са получили европейски пари“, са наблюденията на успелия с идеите си българин. Според него европейските пари ни правят народ от просяци. „Просяците цял живот живеят с идеята, че ако няма кой да им дава, ще умрат.“

„Идеята, че мога да стана богат ми дойде десет години след като започнахме да правим стени. Не че ми беше цел, просто ми стана интересно“, споделя Ивайло. „Е, по-леко се живее, ако знаеш, че си спечелил 20 милиона, отколкото ако знаеш, че печалбата ти е 100 лева“, сравнява той.

 

 

Leave a Comment