Още 100 експерта ще пазят границите от нелегални пестициди

Стоковите борси да търгуват препарати за растителна защита, предлага Агенцията по храните

Автор: Мартин Иванов

пръскане, растителна защита„Необходима е кардинална промяна в начина на разпространение на препаратите за растителна защита. Работим по този въпрос, но трябва да се направят някои законови промени”, заяви на пресконференция днес шефът на БАБХ проф. Пламен Моллов. Той уточни, че става дума за организиране на търгове от ДФ“Земеделие“ на стоковите борси, така че да е възможно предлагането на пестициди с възможно най-ниска цена. Причината за подобна промяна е наличието на значителен сив сектор на пазара на пестицидите у нас.

Много трудно е да се контролират подобни препарати, защото те често влизат представяни като сапун или течен разтворител. Масовият нелегален внос е от Турция. С цел засилване на контрола по границите от агенцията си сътрудничат активно с митниците, но до момента спекулантите успяват да пробият всички бариери.

Последният случай, при който експерти са открили ползването на нерегламентиран препарат за растителна защита, е в партида от около 37 тона моркови. Проф. Моллов призна, че като човешки ресурс сферата на растителната защита не е добре обезпечена. Необходими са още около 100 специалисти, които да следят по граничните пунктове за нерегламентиран внос на препарати.

В агенцията се наваксва изоставането в признаването на различни видове препарати за растителна защита, натрупано след влизането на страната ни в ЕС. През следващата година по думите на проф. Моллов предстои да се направят промени в някои основни нормативни документи като Закона за храните, за ветеринарномедицинската дейност и за растителната защита, в който има доста остарели текстове.

Leave a Comment