Силният европейски експорт и студеното време качиха цените на пшеницата

В Париж хлебното зърно поскъпна с 6.5 евро/тон, в Хамбург – с 10 евро

През миналата седмица цената на пшеницата на Парижката борса се повиши с 6.5 евро и днес търговията зърно пшеницастартира при цена от 184.5 евро за тон, пише в анализ специализираният портал agrarheute.com. Подобна цена, която е с почти 30 евро над нивото от септември е била регистрирана на борсата за последно през юни.

Според анализаторите основната причина за това е запазването на силния европейски експорт. Цената на хлебната пшеница на пазарите за директни продажби в Хамбург в последния ден на миналата седмица беше дори още по-висока. Контрактите със срок на доставка през декември се продаваха при 192 евро за тон, което е с 10 евро повече в сравнение с цената от предишната седмица. Фючърсите със срок на доставка през януари пък се търгуваха при 196 евро за тон, след като по-миналия петък струваха 187 евро за тон.

В същото време фуражната пшеница поскъпна с 14 евро за седмица до 181 евро за тон. На пристанището в Руан пък хлебната пшеница се повиши в края на миналата седмица с 11% до 182 евро за тон.

Сред другите причини за подобно развитие на пазара анализаторите сочат лошото състояние на посевите със зимни сортове пшеница в Русия, както и студеното време зад Океана. За влошаване на качеството на руската пшеница са допринесли липсата на дъждове през есента и ниските температури, които на места през миналата седмица паднаха до под -20 градуса. Заради очакванията за загуби на обработваеми площи, експертите вече преразглеждат прогнозите си за руската реколта от пшеница през 2015 година.

Силните студове оказаха негативно влияние и върху развитието на посевите с пшеница в някои от най-важните производствени региони на САЩ. Вследствие на това в последния си седмичен доклад за състоянието на посевите, американският департамент по земеделие коригира надолу с 2 % оценката си за посевите, които се намират в добро и отлично състояние. Това също доведе до увеличаване на цените на пшеницата в САЩ.

Превод: Мартин Иванов

 

Leave a Comment