Проф. Нено Димов: Едва 35% от селищата са получили европейско финансиране

Общините, които не са приели Общ устройствен план до 2016 г., няма да бъдат допуснати за кандидатстване пред европейските програми

„Едва 35% от населените места в България са получили европейско финансиране през 2007-2013 г. Две трети от

Проф. Нено Димов

Проф. Нено Димов

селищата въобще не са почувствали помощта на Европейския съюз. 86 на сто от населените места в страната са с под 1000 жители, а 13% от всички нямат землища. В над 4300 селища няма училища, като през през последните 7 години са закрити 620. В 3200 населени места липсват здравни пунктове. България е държавата с най-бързо изчезващо население в ЕС и пет от шестте най-бедни райони в ЕС са именно у нас.“ Тези и други неблагозвучни данни от статистиката изнесе днес проф. д-р Нено Димов, преподавател по Икономическа география в Аграрния университет (АУ). Той участваше в научния форум „Развитие на регионите в растеж: за интегрален подход на управление“. Гости лектори бяха зам.-кметът на община Смолян Марин Захариев и кметът на с. Граф Игнатиево Иван Семерджиев. Преобладаващи сред публиката бяха студентите от новата специалност в АУ „Управление на регионалното развитие“.

Селските райони могат да получат финансиране по две програми – Програмата за развитие на селските райони и ОП „Регионално развитие“, която през новия програмен период ще е под името „Региони в растеж“.

Марин Захариев

Марин Захариев

Проф. Димов обърна внимание, че от 2016 г. общините, които нямат приет Общ устройствен план няма да бъдат допуснати за кандидатстване пред европейските програми.

Въпреки, че Смолян е типично селска община с ъс 70-80 населени места, кметовете нямат право да кандидатстват с проекти пред Програмата за развитие на селските райони, тъй като жителите в общината са малко над 30 000, поясни зам.-кметът на Смолян Марин Захариев. Въпреки това общината е разработила и реализирала много проекти, свързани с благоустрояването, туризма и социалната подкрепа. Смолян е бенефициент не само по „Регионално развитие“, но и по т.нар. Норвежка програма, както и по програмата за териториално сътрудничество България-Гърция. Стараем се да задържим младите хора тук и да направим общината по-европейско и приятно място за живеене, посочи Захариев.

Иван Семерджиев

Иван Семерджиев

Кметът на с. Граф Игнатиево Иван Семерджиев започна с думите, че България е малка, но безкрайно разнообразна и неорганизирана страна. той наблегна на факта, че хората рядко се възползват от правото си на непряко управление – гласуване на референдуми, събрания, местни граждански инициативи.

По повод териториално-административните претенции на община Пловдив да привлече към себе си общините „Марица“ (в която попада и Граф Игнатиево) и „Родопи“, Семерджиев смята, че трябва да се проведе референдум. Преди това обаче е необходимо да направи дълбоко проучване за предимствата и недостатъците на идеята за вливане на съседни общини в Пловдив, за да могат хората да направят информиран избор.

Leave a Comment