Напусна ни бай Георги Тодоров, пчеларят легенда от Пловдив

Георги Тодоров, пчеларНапусна ни Георги Тодоров, когото пчеларите от Пловдив, а и от цялата страна, наричаха просто „Бай Георги“. Той си отиде след няколкомесечно боледуване на 94 години, съобщиха скръбната вест от сдружение „Акация 1899“, чиито председател от години и до последно бе бай Георги.

Бай Георги беше благ и мъдър човек, познат на повечето пчелари от страната. До миналата година той сам се грижеше за 140 кошера пчели, пръснати на две места в Средногорието. Сигурно защото не носеше лошотия в сърцето си, беше с бистър ум и чиста усмивка. Имаше уважението на над 100 пчелари от „Акация 1899“. Преди години беше начертал три стратегически задачи пред пловдивското сдружение. Първата – да направят базари за мед в Пловдив, така че хората да имат пряк контакт с истинския мед и стопаните му. Това бе изпълнено. Втората – сдружението да участва в международни изложения. И това бе изпълнено. Третата – пчеларите в страната да се обединят в една организация, за да им тежи думата пред правителствата и в Народното събрание. Това е на път да се изпълни.

Миналата година по идея на бай Георги в Пловдив се създаде първият в страната Паметник на Пчелата. Старият пчелар имаше щастието да среже неговата лента.

Погребението на Георги Тодоров ще е в 12:00 часа утре, 5 декември, в траурния дом „Рогошко шосе“, Пловдив.

АгроПловдив поднася съболезнованията си на близките и приятелите на бай Георги!

Нека пътят му да е лек, на небето да го посрещнат с хляб и мед!

Да си припомним за бай Георги: Какво разказа той за себе си и за историята на българското пчеларство –  виж ТУК

Как откри Паметника на Пчелата – ТУК

Какво ти е нужно, за да станеш пчелар – ТУК

1 Comment

  1. Жиката Иванов каза:

    Мир на душата му.

Leave a Comment