ДФ „Земеделие“ разпределя бонус от 5 млн. лв. за плодове, зеленчуци и картофи

Срокът за подаване на заявления е до 12 декември, а за изплащане на помощта – до 19 декември

пари в земятаДопълнителен ресурс от 5 млн. лв., получен след актуализацията на бюджета, ще бъде разпределен към производителите на плодове, зеленчуци и картофи. Това реши снощи Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие”. От фонда обобщават, че с новите средства общият финансов ресурс за безвъзмездно подпомагане през 2014 г. нараства от 93 млн. на 98 млн. лева.

Сумата е разпределена така: 2,2 млн. лева се предоставят за подпомагане в сектор „Плодове”, 2.2 млн. – за сектор „Растениевъдство” и 600 000 лева – за картофопроизводителите.

Указанията за предоставянето на помощта са изготвени и  вече утвърдени.

Документите се подават в областните дирекции на ДФ „Земеделие”.  Срокът за подаване на заявленията започва от утре, 5 декември и е до 12 декември 2014 г. (включително).

Срокът за изплащане на средствата е до 19 декември 2014 г.

За подпомагане ще могат да кандидатстват производители, отглеждащи съответния минимум площи, като изискването е за обработвани площи на всяка култура, а не на стопанство.

Допустими са производители на ябълки, праскови, кайсии, череши, сливи, вишни, круши и десертно грозде – съответно минимум 5 дка,

За оранжерийно производство зеленчуци минималната площ е 1 декар и се подпомагат производители на домати и краставици.

За неоранжерийно произведени зеленчуци, се подпомага производство на минимум 5 дка за културите – домати, краставици, пипер, моркови, дини, пъпеши, зрял лук, главесто зеле.

Същата минимална площ от 5 дка се изисква и за производителите на картофи.

Leave a Comment