Какво ще пием днес? Рецепти за вино с мед и пунш

Зимата вече настъпи, а какво по-хубаво има в студеното време от една топла напитка. Електронното издание на пуншGazeta.ruправи класация на най-популярните традиционни горещи напитки, и освен това дава някои класически и по-новаторски рецепти за тяхното приготвяне. Сред горещите напитки не влизат само кафето и чая, когато тъмнината навън кара човек да потърси нещо по-романтично, пикантно и ароматно. За да заухае на празник.

1. Горещо вино

Идеята да се подгрява виното и да се пие с различни подправки дошла още на древните римляни. Някъде през IIвек от новата ера те започнали да пият ароматно подгреяно вино, на което придавали лечебни свойства. И в това няма нищо чудно, защото и до днес мнозина от нас вярват, че спиртните напитки са идеално средство за лечение на простуда. По време на завоевателните си походи, те разпространили обичая да се пие горещо вино в цяла Европа. Забавно е, че днес горещо вино пият най-много в страните на Скандинавието, Германия и Северна Франция, тоест райони, до които римляните въобще не са стигнали. Там именно то се приема за традиционна напитка, която лъха на Рождество. И всяка страна си има свой вариант на горещото вино. Германците пият Glühwein, което само се подгрява, но без да се достигне фазата на кипене. Прибавят към него канела, карамфил, анасон, цитрусови плодове и захар. Френското vinchaudсе подгрява с канела, захар и лимон, тъй като не трябва да бъде много сладко. В България пък пият греяно вино с чер пипер и мед. В своя glöggскандинавците добавят канела, карамфил, джинджифил, цитрусови плодове и дори стафиди, бадеми и някои спиртни напитки като водка или бренди.

горещо виноСами може да изберете по кой начин да приготвите греяно вино, дали по някоя съвременна рецепта, или по оригиналната древноримска рецепта запазена и до днес благодарение на Марк Галий Апиции, най-известният автор на готварски книги в древността.

Оригинална рецепта

В бронзова купа налейте 1,8 л вино и 5,4 л мед. Загрейте сместа до растопяване на меда. Виното трябва бавно да се изпари. Подгрява се на бавен огън и когато медът закипи се прибавя хладно вино, и отново се подгрява. След това се подгрява за трети път, след което се сваля от огъня. На следващия ден се обира пяната от повърхността и в меда се добавят 120 грама счукан черен пипер, 4 грама мастика, шепа листа, нард , шафран и пет обгорели фурми, предварително смачкани и напоени с вино. След това налейте в съда 15 литра леко вино и в готовата напитка хвърлете горещи въглени.

Съвременна рецепта

Загрейте 50 грама мед и с 30 мл. бяло вино докато меда не се растопи и бавно разбърквайте. В същото време накиснете във вино няколко фурми. Прелейте сместта и добавете по една чаена лъжичка канела и смлян черен пипер, шафран и дафинов лист. Налейте в сместа 250 мл. вино и оставете на слаб огън. Оставете я да се сгрее, но не да закипи.

2. Яйчен пунш

Това е една от традиционните горещи напитки, която се пие на Коледа особено в САЩ и Канада. Идва разбира се от добрата стара Англия, и според историците основните съставки в нея са мляко, яйца и ейл, смес, която британците са подгрявали още през Средновековието. По-късно в яйчния пунш започнало да се добавят Мадейра, шери и бренди. В този си вариант напитката станала популярна сред представителите на аристокрацията, които можели да си позволят скъпи алкохолни напитки. В САЩ рецептата за яйчния пунш била пренесена от английските колонизатори през 18 век, и тъй като те отглеждали кокошки и яйца, основните съставки мляко и яйца били в изобилие. При това се оказало, че местният ром бил чудесен заместител на португалската Мадейра. В днешно време всички американци уважаващи традициите пият яйчен пунш по време на празничните дни. Най-популярната рецепта за приготвянето на напитката е тази на първия американски президент Джордж вашингтон. За съжаление президентът не е оставил данни за точния брой яйца за приготовлението на пунша, и всеки сам трябва да импровизира. Друга неяснота е тази, кога точно трябва да се смесят спиртната напитка и яйцата. Ето защо тук предлагаме рецептата в оригинал.

Яйчният пунш на Джордж Вашингтон

Вземете литър мляко, сметана, дна дузина супени лъжици захар, 500 мл. бренди, 500 мл. уиски, 500 мл. ямайски ром и 250 мл. шери. Смесете спиртните напитки. Отделете жълтъците от белтъците, добавете захар и ги разбъркайте. Добавете млякото и сметаната и бавно разбийте сместа. Разбийте белтъците и ги прибавете. Разбъркайте и оставете няколко дни сместа на хладно място.

Класически горещ яйчен пунш

Разбийте четири желтъка и добавете 1//3 чаша захар. Разбъркайте отново. В тенджера смесете 500 мл. мляко, чаша сметана, щипка индийско орехче/ Оставете да заври като разбърквате бавно. Свалете от огъня и бавно изсипете сместа в разбитите желтъци. Сложете я на бавен огън, и отново я разбъркайте докато се сгъсти. Отделно разбийте белтъците и ги прибавете. Най-накрая прибавете 90 мл. ром или бърбън.

3. Пунш

Напитката е измислена през XVIIвек от британски моряци от компанията BritishEastIndia, които изпитали потребност от някаква слабоалкохолна напитка, която дори в южните географски ширини да не изгуби вкуса си. Така се появил пуншът, основан на ром, вода, захар, плодове и подправки. Считало се, че в него трябва да влизат пет съставки- силна, слаба, сладка, кисела и пикантна. Напитката се разпространила мълниеносно сред представителите на лондонската аристокрация, които столетие след това ще превърнат в своя любима напитка неговата разновидност яйчения пунш, за който вече стана дума. Имено него те започнали да наливат в големи чаши и да раздават на своите приеми. Разбира се и пуншът бързо открил пътя към Америка, където в естествени негови съставки се превърнали цитрусовите плодове и ямайския ром. Подобно на яйчния пунш, и класическият може да се пие студен и горещ. Горещият наричан Smokingbishopстанал особено популярен по време на Викторианската епоха. Открихме рецептата за приготвянето на студен пунш в най-стария американски клуб- TheBostonClubв Ню Орлианс. Горещ пунш пък може да си приготвите по класическата викторианска рецепта от времето на Чарлз Дикенс.

Пунш от TheBostonClub

Смесете в една чаша захар и корите на два портокала и оставете настрана за около половин час. Добавете 110 гр ананас и сок от два портокала и разбъркайте добре. Пресипете сместа в голяма тенджера и добавете 110 мл. сироп, по 30 мл. коняк и кирш, 15 гр ром и също толкова ликьор „Гран Марние”, две чаши студено бяло вино и литър газирана вода. Смесете и оставете напитката в хладилника. Сервира се в чаши, без да се пълнят докрай. Добавете около 60 гр пенливо вино и украсете чашите с парченце портокалова кора.

Викториански SmokingBishop

Вземете пет портокала и един лимон. Направете дупки в тях и ги запечете във фурна за около 75 мин. . В малка тенджера налейте чаша вода, добавете четвърт чаена лъжица канела, също толкова черен пипер, джинджифил и сварете сместа до изпаряване на водата на половина. Изключете и прибавете съдържанието на една бутилка вино. Нагрейте докато сместа закипи и оставете на слаб огън. Добавете захар, подправки и вода, и отново загрейте за около 10 минути. Налейте сместа в тенджерата с портокалите и лимоните и оставете на топло място. След 24 часа изтискайте сока от плодовете и прибавете бутилка портвайн. Отново подгрейте. Така подгрятото вино налейте в дебели стъклени чаши и украсете с резенче лимон.

Превод Мартин Иванов

По материали на Gazeta.ru

Leave a Comment