Ще запали ли цигара утре министър Станков

тютюнопроизводители

Статистиката за заетите с тютюн площи и добивите от тях се обърка след като агроминистерството взе наблюденията от НСИ

Очаква се тютюнопроизводителите от Кърджали да поставят остро въпроса за допълнително субсидии

Тема с важни последствия за бюджета, за министър Иван Станков и за самите тютюнопроизводители ще бъде в центъра на срещата утре в Кърджали. Със сигурност браншът ще поиска още пари. Ще запали ли цигара утре проф. Станков?

Срещата започва в 10 часа утре.

До края на март пък тютюнопроизводители ще получат по сметките си 73 милиона лева. Асоциацията обаче обави, че те са недостатъчни.

Аргументът ѝ е, че производството на тютюн се увеличава, а общата сума остава една и съща. Пропорционално разпределена на килограм суровина, на практика тя намалява.  През 2011 и 2012 г. браншът си раздели 70 и 73 милиона. За 2013 г. Очакванията, които дори са подплатени с намерения за бунт, са за допълнителни 11.4 милиона лева.

Асоциацията на тютюнопроизводителите твърди, че през миналата година количеството суровина се е увеличило с 3 000 тона, а през тази заради повечето заявени площи ще се произведе с 4.6 тона повече тютюн спрямо 2012 г.

Откак през 2000 г. агро статистиката премина от НСИ към Министерството на земеделието, настъпи голяма объркване, смятат експерти от НСИ.

В момента има драстично разминаване в данните за площите, заети с тютюн и добивите от тях – както между предварителните и окончателните данни, така и между цифрите на браншовата асоциация и тези на агро ведомството.

На фона на пълното объркване, остава сигурен фактът, че изкупната цена на тютюна расте. Пазарът от 3 години е свободен и на него оперират вече и чужди търговци. Конкуренцията между тях вдига цените на суровината с 20 на сто годишно.

Допълнителен бонус за тютюнопроизводителите е, че през новия програмен период земеделската култура ще бъде директно субсидирана от ЕС – за единица площ, както е и за останалите.

Това обаче няма да спре желанията на бранша да получи през тази предизборна година по-голяма сума държавна помощ.

Leave a Comment