Ако закупите жива коледна елха, не я кичете с мощни лампички

жива елхаЗаявки за доставка на 20 000 живи коледни елхи са подали търговци към държавните горски стопанства. Тази Коледа земеделското министерство започна да провежда съвместна кампания с Изпълнителната агенцията по горите за опазване на българската гора. покупката на живо, вместо отсечено коледно дръвче, е част от нея. Във връзка с инициативата от аграрното министерство подготвиха съвети към потребителите, свързани с отглеждането на младите елички при домашни условия.

Как да изберем дръвчето: 

Преди покупката на коледното дръвче, леко го повдигнете от съда, за да огледате корените му. Те трябва да изглеждат свежи, както и ствола, а почвата трябва да бъде влажна, а самите корени да са заели формата на саксията.

При закупуването на живо коледно дръвче много е важно то да има здрави корени, с бала пръст по тях, с достатъчна големина. Например: За дърво високо 150 см. балата с пръст е добре да е с диаметър около 50 см.

Внимавайте за некачествени дървета с разбити бали и с начупени корени.

Имайте предвид, че по-малкото дръвче по-лесно се адаптира към променените условия на отглеждане.

Винаги купувайте от сигурни източници.

След като го отнесем вкъщи:

След покупката на коледното дръвче, то трябва да бъде поставено на балкона.

Поддържайте пръстта в контейнера постоянно влажна.

В никакъв случай не наторявайте дръвчето, тъй като то е в състояние на  покой.

Внесете на топло в последния момент – в дните преди Коледа, така дръвчето ще има възможност да се климатизира.

Коледното дръвче, трябва да бъде поставено възможно най-далеч от отоплителни уреди – климатик, радиатор, печка или камина.

Не използвайте прекалено тежки украшения, както и лампички с голяма мощност, защото то се нагрява и се обезводняват листата.

Не е добре дръвчето да престоява в стайно помещение повече от две – три  седмици. е изнасяйте коледното дръвче от топлото помещение директно на студа. Оставете го в хладно помещение за няколко дни, за да се аклиматизира. В случай, че нямате такова поставете го на по-заветно място в двора в по топъл ден или при снеговалеж.

Коледното дръвче трябва да се засади на открито преди започване на вегетационния сезон (месец март, началото на месец април)

Leave a Comment