Няма работа и за Дядо Коледа у нас

В Германия на добрия старец, който може и да е студентка, се отплащат с 300-400 евро на Бъдни вечер 

Автор: Мартин Иванов

дядо КоледаНеговата работа пък макар и за един ден е много отговорна. Той раздава подаръци на всички, не само на добрите деца. А задавали ли сте си въпроса, колко печели един Дядо Коледа?

Подобна работа е май доста непопулярна у нас, и кой знае защо, търсейки да попадна на някакви оферти, намерих само една, в която Дядо Коледа е маскиран като „аниматор”. Повечето обяви за работа като „аниматори” са свързани основно с туристическия бранш. За да разберем дали работата на Дядо Коледа е популярна и у нас, от Агро Пловдив се обърнахме към някои от водещите компании за предлагане на работа. От „Менпаур” заявиха, че поне досега през тях не са минавали запитвания или оферти за работа като Дядо Коледа, може би защото ако има подобни оферти за работа, те са в сивия сектор. Напълно нормално било според тях за подобна дейност Дядо Коледа да получава заплата и да плаща данъци.

Сигурно в който и да е специализиран български сайт да напишете „Работа за Дядо Коледа”, ще ви излезе всичко друго, но не и оферти, които да ви позволят да се превъплатите в добрия старец и да донесете щастие и усмивки на десетки деца.

Не така стоят нещата в Германия.

Оказва се че поне във федералната република с подобна доходна работа през декември се хващат основно студенти. За поява на сцената в целия му блясък с червен кожух и бяла брада дядо Коледа взема между 30 и 50 евро, твърди електронното издание на „Шпигел”. При „добър сезон”, и заработката ще е добра. Тръгнат ли нещата на зле, децата лесно може да се втурнат разплакани и уплашени към майките си от ужасни джуджета например. Най-драматично става тогава, когато първолаците явно недоволни от програмата, започнат да дърпат брадата на нещастния дядо Коледа и развалят цялата маскировка.

Освен доходна обаче, работата като Дядо Коледа хич не е лесна. Който иска да се превъплати в него трябва да има доверчиво излъчване, да комуникира добре с децата и да не подценява работата, защото иначе на Дядо Коледа ще му се наложи да се поизпоти. С наближаването на Коледа все повече агенции за търсене на работа пускат обяви за кандидати за ролята на белобрадия старец. „Търсят посредническите ни услуги за намиране на Дядо Коледа още през ноември”, казва Аня Хот от федералната служба по труда във германския град Нюрнберг. Посредникът събира запитвания не само от семейства, но и от различни социални заведения и болници. Освен това оказва съдействие и на кандидатите искащи да работят като Дядо Коледа. Те са много разнообразни твърди Хут. Не рядко има и пенсионери, които желаят да влязат в неговата роля.

В някои от отделите на федералната агенция по труда като този в Хамбург обаче са се отказали от предлагане на посреднически услуги за намиране на Дядо Коледа, мотивирайки се с това, че подобна услуга ангажира огромна част от персонала им. За да координират работата на всички кандидати да раздават подаръци по Коледа, на тях им се налагало да провеждат над 1000 срещи. Университетските градчета в някои германски градове са още едно средище за актьорите, които искат да влязат в ролята на Дядо Коледа.

Щефан Гроб фон Дитрих, шеф на берлинските общежития, признава, че като студент сам е припечелвал между 40 и 50 марки като Дядо Коледа в края на 90-те години на миналия век. На ден си е докарвал понякога до 600 марки. „Толкова не се печели от никоя друга работа”, споделя той. „Но беше доста трудно преживявяване да застанеш пред децата с брада и шапка. За пръв път в живота си се чувствах толкова смазан след ден работа като Дядо Коледа”, спомня си той. Понякога в празничния ден му се наложило да обикаля по 20 семейства. Желаещите да се превъплатят в Дядо Коледа трябва да държат нещата в свои ръце, но това никак не е лесно, защото понякога се стигало до куриозни случаи, но за пред децата всичко трябвало да изглежда истински.

„Търсенето на кандидати за Дядо Коледа в берлинските студентски общежития е толкова голямо че не ни достигат хора, признава Щефан Анцек. Дори според него доста студентки също се наемали да влязат в ролята на Дядо Коледа. Средно един актьор в Берлин обикаля по около 16 семейства. От федералната служба по заетостта дори потърсили услугите на един театър, който да осигури нужния инвентар за кандидатите. Освен това кандидатите за Дядо Коледа трябва да знаят много добре немски език и коледни песнички. В Берлин работата като Дядо Коледа може да носи по 26 евро на ден, а в святата нощ студентите могат да заработят дори по 300-400 евро, допълва Анцак.

 

Leave a Comment