КНСБ свиква 6000 души на митинг пред Министерския съвет и парламента

протест КНСБНационален протестен шествие-митинг с искания за по-високи доходи, срещу съкращенията в бюджетната сфера и затягането на режима за пенсиониране организира днес КНСБ. По данни на синдиката в него ще се включат над 6000 души. КТ „Подкрепа“ е отказала да участва.

В София шествието потегля от пл. „Македония“ № 1 в 11.30 часа и ще се придвижи до сградата на Министерския съвет, където в 12 часа ще се състои митингът. След това протестиращите щ се отправят към Народното събрание, където в 12:30 часа ще бъде вторият митинг.

Замразяването на възрастта за пенсиониране би засегнало над 15 000 души, което би спестило около 18 млн. лв. на държавата, изчисляват от КНСБ. Синдикалистите правят сравнение с милиардите, дадени за да се спаси КТБ. Шествието ще тръгне от площад “Македония” и ще стигне до Министерския съвет и парламента.

Започва и протестна кампания на служителите в затворите заради бюджета за 2015 г. Всеки работен ден от четвъртък синдикалните дружества ще се събират пред затворите, в които работят.

Напрежението се повиши, след като стана ясно, че Министерството на правосъдието няма да изплати сумите за индексиране на заплатите, нощен труд и време на разположение. Освен това не е предвидено и изравняване на получаваните суми за храна и работа при специфични условия на труд с тези в МВР.

Leave a Comment