Разбойниците в горите трябва да знаят, че става сериозно за тях

Днес е Международният ден на планините, у нас имаме над 1700 вековни дървета, които новата власт иска да опази заедно с цялото зелено съкровище
на страната

Buk„Разбойниците в горите трябва да знаят, че нещата стават сериозни за тях“, предупреди тази сутрин пред БНТ зам.министърът на земеделието Геори Костов. Днес или утре аграрното министерство ще подпише с рамково споразумение с МВР, според което полицията ще се отзовава на мобилните горски екипи, когато те попаднат на банда бракониери в планините. 173 мобилни групи от лесничеи бяха формирани тази седмица и основната им задача ще е да пазят горите от незаконна сеч.

Георги Костов обясни, че в момента е абсолютно видимо чрез интернет съобщенията къде са законните сечища и кои фирми работят при тях. Съвсем скоро ще бъде ясно и колко дървесина добиват. За целта новото ръководство на МЗХ реши да използва електронни пластини, чрез които ще се проследява пътя на отсечените дървесни трупове. Освен това тази есен търговете за дърводобив се извършват в областните градове, за да се избегне влиянието на местните фирми върху локалните организатори.

В министерството имаме поглед върху схемата 19/45 (на всяко 19-о число от месеца директорите на горските дирекции носят в министерството по 45 000 лв.), но това, което се говори, не е било доказано, каза още зам.-министърът по повод миналогодишния скандал. Той допълни, че чрез дисциплина и кадрови промени въпросната схема вече не съществува.

Днешният разговор за горите съвпада с Международия ден на планините, който е определен от ООН за празник. Сечта в българските гори влезе в полезрението на властите тази година след като някои от наводненията бяха предизвикани именно заради оголените от бракониери терени. Новият министър Десислава Танева обяви, че опазването на горите става приоритет на МЗХ. Мерките не закъсняха – наскоро бе съобщено, че до края на годината защитените гори ще бъдат увеличени с 5%. Започна и инициативата за Коледа да се купуват живи дръвчета – ели и смърчове.

Близо 35% от общата площ на България е покрита от гори. На територията на страната съществуват три национални парка, 55 резервата, 11 природни парка, 503 и защитени местности и 35 поддържани резервата. Към тях се прибавят и 114 орнитологично важни места, в които се срещат редки видове птици. Защитени са 574 вида растения, 483 вида животни, и 1774 вековни дървета. Но, много от защитените райони, особено по Черноморието, са застрашени заради безразборно незаконно строителство.

Leave a Comment