Вярна на пчеларите, Мария Габриел създаде работна група за бранша в ЕП

Мария ГабриелБългарският евродепутат Мария Габриел (ЕНП/ГЕРБ) инициира създаването на работна група по пчеларство в Европейския парламент. За пръв път в Брюксел ще заработи структура в подкрепа на този бранш. Работната група по пчеларство е в рамките на интергрупата „Климатични промени, биоразнообразие и устойчиво развитие”. Резултатът е израз на усилията на Габриел, която е ръководител на българската делегация в ЕНП и зам.-председател на Групата на ЕНП, за поставяне на проблемите в пчеларския сектор в центъра на европейските секторни политики. Нашият евродепутат бе избран и за председател на групата за пчеларство.

„Радвам се,че председателите на политическите групи подкрепиха идеята ми за създаването на Работна група по пчеларство. Още повече, че никога досега не е съществувала такава група в Европарламента, избиран пряко от 1979 г. Удовлетворението ми е още по-голямо като знам, че този резултат е вследствие на годините съвместна работа с българските пчелари. Техният хъс, всеотдайност и отговорност винаги са ми давали сили да отстоявам необходимостта от по-голямо внимание към пчеларския сектор”, коментира Мария Габриел. Тя ще бъде председател на Работната група „Пчеларство и здраве на пчелите”, както и зам.-председател на цялата интергрупа по климатичните промени, биоразнообразието и устойчивото развитие.

Общо 29 интергрупи бяха създадени в ЕП. Те са известни още като смесени групи и представляват свързващото звено по определени въпроси между Европейския парламент, експертите от страните-членки и гражданското общество.

 

Leave a Comment