Замразиха възрастта за пенсиониране за 2015 г.

възрастни хора на селоВъзрастта за пенсиониране през 2015 година остава замразена. Съгласие за това бе постигнато на преговори при премиера Байко Борисов синдикатите КНСБ и КТ „Подкрепа“, вицепремиерът Ивайло Калфин, финансовият министър Владислав Горанов и председателят на Бюджетната комисия Менда Стоянова.

До 31 март 2015 ще се постигне дългосрочно решение за въпросите, свързани с пенсионната възраст и всички останали компоненти на пенсионната система.

Това се казва в меморандум за разбирателство между двата синдиката и правителството.

По-рано днес социалният министър Калфин написа своите предложения по темата във фейсбук профила си. В тях той предлага плавно увеличение с по 1-3 месеца годишно на възрастта за пенсиониране. Според Калфин пенсионната възраст не е единственият параметър на пенсионната система, но е най-видим. Тя трябва да достигне 65 години за трета категория труд, 57 за първа и 62 за втора. След това ще се обвърже с продължителността на живота, посочва Калфин.

Министърът смята, ако това не стане, трябва по-значително да се увеличават осигурителните вноски, „или пък да „гарантираме“ мизерните пенсии“.

 

Leave a Comment