Рекордна реколта от царевица в ЕС през 2014 г.

Отчетените добиви на континента са средно с 25% по-високи спрямо последните пет години

царевицаРеколтата от царевица през текущата година е била рекордна, информира порталът UkrAgroConsult, позовавайки се на заключителния доклад на Европейската агенция по мониторинг (MARS). Това важи особено за големи европейски производители като България, Румъния и Унгария, където реколтата от царевица е била с ¼ по-добра в сравнение с показателя за последните пет години.

По данни на агенцията метеорологичните условия на територията на страните от ЕС през 2014 година са били много благоприятни за развитието на посевите. Необичайно сухата и ранно настъпила пролет е позволила успешното протичане на кампанията по засяване на пролетниците. Навременните дъждове през май и юни в някои части на Централна и Западна Европа също са оказали благоприятно влияние върху тяхното развитие, но пък са довели до забавяне при прибирането на зимните култури. В резултат на това почти навсякъде реколтата от зърнени култури, с изключение на твърдата пшеница и пролетния ечемик, е превишила средния показател за последните пет години и се е оказала по-голяма в сравнение с прогнозите в началото на сезона.

Средните добиви при меката пшеница значително са превишили показателя за последните пет години и дори са били над миналогодишните. Заради засушаването, с изключение на Испания, производителите на ечемик са претърпели доста щети. Все пак средните добиви при тази култура са се оказали по-големи в сравнение с петгодишния показтел, но по-малки от тези през 2013 година.

Времето през годината е било благоприятно и за производителите на рапица.

Leave a Comment