Още 1 млн.€ за плодове и зеленчуци след бурна среща в парламента

Овощари и градинари поискаха допълнителни 30 млн. лева от бюджета, но няма гаранция ще ги получат

Автор: Мартин Иванов

среща в парламента Допълнителни 30 млн. лева от бюджета, които да отидат за подпомагане на производството на плодове и зеленчуци, поискаха представители на различни браншови организации по време на заседанието на земеделската комисия.

Председателят на комисията Румен Христов не се ангажира, че подобно увеличение ще стане реалност, но ако между двете четения на бюджета такова предложение постъпи в комисията, то ще бъде предвижено към пленарната зала, обеща Христов.

Основна тема на заседанието днес бяха дискусиите за разпределението на средствата по схемата за единно плащане на площ (СЕПП). От браншовите организации продължиха да настояват, че приетата сега схема е крайно несправедлива спрямо производителите на плодове и зеленчуци и че така секторът е обречен на гибел.

Според сега одобрената схема от предвидените 118.6 млн. евро 39.7 млн. са планирани за производителите на плодове и зеленчуци, а 79.1 млн. за животновъдите.

Петър Петров, член на комисията, упрекна производителите на плодове и зеленчуци, че не са представени от единна браншова организация, която да защитава общите интереси. От организациите репликираха, че в НС отдавна е внесен законопроект за браншовите организации в земеделието, който явно няма интерес да бъде приет. На заседанието на комисията присъстваха аграрният министър Десислава Танева и заместник-министър васил Грудев.

Според министър Танева няма браншова организация, която да е доволна от направеното разпределение на средствата. „И животновъдите да дойда тук, и те ще кажат, че парите им са малко”, заяви тя. Според нея средствата наистина са малко, но тя припомни, че до преди година производителите на плодове и зеленчуци не са получавали никаква помощ. В тази връзка зам.-министър Грудев изнесе информация, според която през следващата година парите по СЕПП за производителите на плодове и зеленчуци ще се увеличат с 3-4  пъти повече  в сравнение с миналата година. Ако миналата година те са получавали по 45 лева на декар, догодина ще взимат 145 лева на декар. Освен това след консултации с Брюксел е било издействано прехвърлянето на 1 млн. евро от средствата за млечно животновъдство към парите за производителите на плодове и зеленчуци, чиито бюджет ще надхвърли 40 млн. евро.

Leave a Comment