Доц. Дафинка Иванова: При късна сеитба и – 5° са опасни за житните кълнове

Почвата е прекомерно влажна, което ще затрудни достъпа на корените до кислород

„Зърнопроизводителите, които извършват сеитба в края на годината, поемат голям риск. Зимните студове тепървадоц. Дафинка Иванова предстоят, а засетите семена няма да са готови да ги посрещнат и да оцелеят.“ Това каза доц. д-р Дафинка Иванова, ръководител на катедра „Ботаника и агрометеорология“ в Аграрния университет. Ето какво поясни още специалистът:

„За житните кълнове ще е фатално ако температурите паднат до минус 5, минус 10 градуса. Дори и да са покрити със сняг, те могат да измръзнат. Известно е, че най-студените зимни месеци са януари и февруари.

Освен това в момента почвата е силно навлажнена, на места продуктивната влажност е над 80%. Това означава, че достъпът до кислород на корените е затруднен. Колкото е по-млад посевът, толкова по-трудно ще се справи с отрицателните последствия от прекомерната влага.

Дори и зимата да е мека, без силни мразове, житните, засяти в края на декември, ще закъснеят с развитието си, тъй като им е необходима определена температурна сума, която те тепърва ще трупат.“

Прочети още: Сеитбата на есенници в Пловдивска област ще продължи и по Коледа

Всеки квадратен метър земя в Пловдивското поле пое 851 литра дъждове до ноември

Leave a Comment